1. Hafta görevlerinizi buraya yükleyebilirsiniz arkadaşlar
ARAŞTIR :
Duygusal sağlamlık nasıl gelişir ? sorusundan önce sizlere duygusal sağlamlık ne demek önce onu kısaca açıklamak isterim . Zaman zaman kötü günler ve anlar yaşarız . Yaşamımızdaki bazı durumlar bizleri derinden sarsar . Kimimiz eski halimize dönemeyeceğini düşünüp üzülmeyi kabul eder ve bu durum ile başa çıkamaz . Kimimiz ise bu zor durumlarda bile ayağa kalkıp hızlıca toparlanır ve eski hayatına geri döner . Peki bizler bu duygusal sağlamlığımızı nasıl geliştirebiliriz ? Gelin hep beraber bakalım .
-Her durumun geçici olduğunu kendinize bildirin , unutmayın hepinizin hayatında “Ben bu sabaha çıkamam” dediği bir gece olmuştur . Bu durumdan nasıl çıktığınızı hatırlayın .
-Güçlü olduğunuz yönlere odaklanın . Sizi zor durumdan kurtaran kişinin siz olduğunu hatırlayın ve nasıl bu durumdan çıktığınıza yönelin , ayağa kalkmak çok daha kolay olacak çünkü bunu bir kere yaptınız ve gördünüz .
-Böyle zamanlarda manevi huzur da çok önemli bunu inandığınız dine yakınlaşarak ya da sizi huzurlu hissettirecek bir meditasyona-yogaya giderek yapabilirsiniz . Özellikle böyle zamanlarda evcil dostlarımız , kahveler ,kitaplar , şarkılar , battaniyeler , filmler , sevimli oyuncaklar , sizi mutlu eden şeyleri de yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin benden söylemesi (: .
-Kendinize vakit ayırın . Bunu kendinize ayırdığınız günlük 5 dakikalık kahve molası ile de yapabilirsiniz 2 saatlik bir spor salonu macerası ile de . Önemli olan kendinize bir vakit ayırıp onu düzenli ve rutin olarak yapmanız . İnanılmaz etkisini göreceksiniz . Günlük işlerden vakit ayıramıyorum demeye son verelim mi ? Dinlenmek çok doğal hakkımız . Lütfen dinlenmeniz gerektiği zamanı bilip kendinize o vakti ayırın .
-Mükemmeliyetçilikten lütfen uzak durun , hepimiz hatalar yapabiliriz . Bu kötü duygular mükemmel olmadığımız için başımıza gelmiyor . Unutmayın robotlar bile yazılım güncellemesi alıyor . Hiç birimiz kusursuz olmak zorunda değiliz ve kusurlarımız ile güzeliz .
-Tüm bunlara rağmen olumsuzluklar devam ediyor , çıkamıyorum bu durumdan diyorsanız bir profesyonelden destek alabilirsiniz .
OKU :
Bazı durumlarda zor durumlarda tepetaklak olduğumuzu hissederiz . Bazılarımın bundan çok hızlı bir şekilde kurtulurken bazılarının hayatlarını olumsuz etkiler ve bu etki oldukça uzun sürer . Hızlıca bu ruh halinden çıkan insanlara baktığımız zaman genelde “koruyucu faktör”e daha fazla odaklandığı görülür . Nedir bu koruyucu faktör ? Risk olarak gördüğümüz durumlara karşı geliştirdiğimiz korumaya denir bir nevi . Peki bunu nasıl sağlamlaştırabiliriz ? Bu durumu sağlamlaştırmak mümkün mü ? Kesinlikle mümkün . Hatta Harvard Tıp Okulundan genlerin travma sonrası stres bozukluğu riskimizi nasıl şekillendirdiği konusunda çalışan Profesör Koenen, insanın çok yönlü özellikler etkileşimini vurgularken, bazı insanların diğerlerinden daha sağlam doğduğu ifadesinin doğru olmadığını öne sürmektedir. Yani Bizler bu durumlardan kurtulabiliriz . Psikolojik sağlamlığımızı geliştirmek için becerilerimize odaklanarak “Bu beceri bana ne öğretti?” , ”Bu olayda ne öğrendim , nasıl geliştim ?” soruları ile becerilerimize odaklanabiliriz . Deneyimlerimizi zenginleştirebilir ve beden sağlığımız ile ilgilenebilir , doğa ile temas halinde olabiliriz . Mükemmeliyetçi olmaktan bıkmadık mı ? Hiçbir şey mükemmel değil ve kusurlarımız ile güzeliz . Peki bunları daha toplu ve detaylı görmek nasıl olur ? “BASIC-PH” modelimiz hazır (: . Sizlere kısaca bu modeli anlatacağım .Yap kısmına geçince bu tanımlara örnekler vererek daha güzel kafanızda şekillendireceğimi düşünüyorum . Lütfen yap kısmını da okuyun (: .
Basic-Ph modeli Baş Etme Modeli olarak da bilinir . Bu modelde 6 farklı modül tanımlanmıştır . Eğer bizler bu modüllerden hangilerini kullandığımızı , ne sıklıkla yaptığımızı keşfedersek ve bunun üstüne yoğunlaşırsak zor durumlarda nasıl bunun üstünden geleceğimizi , nasıl doğru bir destek alacağımızı görürüz . Bu Basic-Ph modelinin modüllerini de açarsak ;
“BASIC – PH” modeline bireyin baş etme kaynakları 6 boyutta incelenir. Bu boyutlar şunlardır: B – (Belief) İnanç A – (Affect) Duygu S – (Social interaction) Sosyal Etkileşim I – (Imagination) Hayal Gücü C – (Cognition) Biliş PH – (Physical) Davranış, Fiziksel Aktiviteler
Bunların olduğunu görebiliriz . Hadi yap kısmına ilerleyerek bunların detaylarına ve neler yapabileceğimize bakalım (:
-Kaynaklar : https://www.psikologgokcegurlek.com/zor-durumlarla-bas-etme-becerileri-basic-ph-modeli/
-https://uskudar.edu.tr/pozitif-psikoloji/psikolojik-saglamlik
YAP :
“Psikolog Prof. Mooli Lahad interaktif bir baş etme modeli olarak “Basic-Ph” Baş Etme Modeli’ni tanımlamıştır(1993) . Bu modele göre Lahad, bireylerin zorlayıcı durumlarla baş etmek için kullandığı 6 farklı boyut tanımlanmıştır . Eğer kişi bu kanallardan hangisini veya
hangilerini sıklıkla kullandığının farkında olup bunun üzerinde yoğunlaşırsa
stres altında olduğu durumların üstesinden psikolojik olarak doğru desteği görebilir .
“BASIC – PH” modeline bireyin baş etme kaynakları 6 boyutta incelenir. Bu boyutlar şunlardır: B – (Belief) İnanç A – (Affect) Duygu S – (Social interaction) Sosyal Etkileşim I – (Imagination) Hayal Gücü C – (Cognition) Biliş PH – (Physical) Davranış, Fiziksel Aktiviteler .”
KAYNAKÇA : https://www.psikologgokcegurlek.com/zor-durumlarla-bas-etme-becerileri-basic-ph-modeli/
-Yukarıda tanımlanmış olan “Basic-Ph” modelinde en uygun olan aktivitelere gelin beraber bakalım .
-İnanç(B): Kişinin inandığı dine göre değişkenlik gösterse de yaşadığım ve inandığım çağda buna en güzel cevap “Dua” ve “Kuran-ı Kerim”bence . Bütün psikolojik sorunlarda bizi koruyan , her an yanımızda , bizimle olduğunu bildiğimiz ve ellerimizi açarak bazen gece ağlayarak dile getirilen dualarımız bizi sakinleştirir . Bize gönderilen kitapta , düştüğümüz durumlardan kurtulacağımız ayetleri okumak içimize huzur verecektir .
-Duygu(A): Bu durumlarda en güzel aktivite bence soğuk bir duş . Burada tüm duygularınızı serbest bırakabilirsiniz . Ağlayabilir , şarkılar söyleyebilir ya da sadece suyun bedeninizden aktığına odaklanıp rahatlayabilirsiniz . Soğuk bir duş , kendimizi sevdiğimiz kokular ile şımartmak ve duştan sonra gelen rahatlama ve mayışma hissine kim olumsuz bakabilir ?
-Sosyal Destek/Etkileşim(S): Çevrenizdeki en güvenli kişiye yani liman olarak gördüğünüz kişilerle konuşmak , sarılmak sizlere iyi gelecek . Bence sarılmanın gerçekten sihirli bir gücü var . Sarılın , tüm duygularınızı rahat bırakın .
-Hayal Gücü(I) ve Yaratıcılık: Ben her zaman gelecek hayali kuruyorum böyle durumlarda . Gelecekte istediğim o güzel kulübemde kendimi hayal ediyorum , en sevdiğim mevsimi izlediğimi , sevdiğim insanlarla bir arada bulunduğumu ve elimdeki sıcacık kahve ile şöminenin önünde gülümseyerek ortamı izlediğimi .. Sizin hayallerinizi düşleyerek , her şeyin geçeceğini ve çok güçlü insanlar olduğunuzu kendinize bir kere daha hatırlatın lütfen .
-Bilişsel Değerlendirme(C): Öncelikle önümüze bir kağıt alıp ortadan ikiye bölelim . Kağıdın bir kısmına bizi zorlayan , bizi bu duruma düşüren ögeleri tek tek yazalım . Karşısına bu gibi durumlardan nasıl çıktığımızı , nelerin bizi bu durumdan çıkartmamıza yardımcı olacağını yazalım . Analizleriniz sonucu sizi bu durumdan çıkartacak doğru yolu artık biliyorsunuz . Hadi harekete geçelim (: .
-Fiziksel Aktivite/Davranış(PH): Ben böyle durumlarda genelde yüzmeyi tercih ediyorum . Su ile bedenimin temas etmesi , suda süzülerek yüzmek bana streslerimin de bedenimden süzülerek gideceğini hissettiriyor . Olumlamalar yapmak da kendimi daha güzel hissettiriyor . Siz de kendinizi en sevdiğiniz aktiviteyi yaparak olumlamalar yapabilirsiniz .
PAYLAŞ :
https://www.linkedin.com/posts/nisasubozkurt_ko%C3%A7-holding-a%C5%9F-b%C3%BCnyesinde-aygaz-a%C5%9F-ve-activity-7051884883584909312-OM6F?utm_source=share&utm_medium=member_ios
Araştır:
Duygusallık her insanda doğuştan olan ancak herkeste kendini aynı düzeyde göstermeyen bir durum. Aynı şekilde duygusal dayanıklılık da her insanda olur ve herkeste kendini farklı düzeylerde, şekillerde gösterir. Daha çok çocukluk, gençlik dönemlerinde kişinin karakterinin oturması ile belirir ancak yaşanılan olaylar insana deneyim katacağı için her yaşta insan dayanıklılığını geliştirir. Duygusal dayanıklılığın en başta kendine iyi bakmakla gelişeceğini düşünüyorum. Spor yapılabilir, psikolojik destek alınabilir ve bence en en önemlisi kişi kendine karşı anlayışlı olabilmelidir. Aynı şekilde değişime direnmemek ve her şeyi olduğu gibi kabul edip kendini zorlamamak da duygusal dayanıklılığı arttırır.
Oku:
Ben çok düşünen bir insanım. Belirsizlikler beni strese sokar ve aslında hem eğitimde öğrendiğim hem de okuduğum "BASIC-PH" modelinde fark etmeden kendimi sakinleştirmek için yaptığım şeylerin sıralandığını gördüm. Benim için aralarında en çok işe yarayanı ise inanç. Diğerleri daha anlık sonuçlar verip beni rahatlatırken; dua etmek, şükür etmek vb şeyler daha zamanla beni rahatlatan durumlar. Örneğin 5 sene süren panik bozukluğumda her yolu denedim. Çok zor zamanlar geçirdim ve Allah'a inanmak, o an yalvarmak-dua etmek beni panik atak yaşadığım sırada rahatlatmadı ve geçmesini sağlamadı. Ancak geçtiğinde durumu kabullenip, dua etmek beni içsel olarak rahatlattı ve her daim yanımda birisinin bana yardım ettiğini hissetmek gerginliğimi azalttı. Tabii ki de bunun yanında gittiğim psikolog, yaptığım teknikler, resim çizmek yani modelde sıralanan olayları da yapmam panik bozukluğumun geçmesinde çok yardımcı oldu. Ancak yaşadıklarım için şükür etmek ve bir sebebinin olduğunu düşünerek ibadet etmek en sonunda beni yaşama bağlayan sebeplerden oldu.
Yap:
İnanç ==> Herkesin kendi inandığı neyse ona dua etmek, ibadetlerini yerine getirmek daha uygundur diye düşünüyorum. Ben Müslümanım bu yüzden Kuran-ı Kerim okumayı ve namaz kılmayı önerebilirim.
Duygu ==> Ben ağlamayı çok seviyorum. Her duyguyla ağlamanın rahatlatıcı olduğunu düşünüyorum ama konumuzla alakalı olduğu için stresten kaynaklı üzüntü, sinir olduğu zaman da ağlayıp arkasından uyumak bence insana çok iyi gelebilir.
Sosyal Destek/Etkileşim ==> Buna arkadaşlarınla buluşmak, sevdiğin kişiyle vakit geçirmek iyi gelebilir. Ancak herkesin hayatında sevdiği, güvendiği birileri yok. Bu aşamada ise bir eğitime katılmak, kuruma katılmak bence iyi gelebilir. Örneğin bu online eğitim sürecinde bu programa katılmak ve sizlerle tanışmak bana çok iyi geldi.
Hayal Gücü ve Yaratıcılık ==> Kitap okumak bence stresle başa çıkmak için en yararlı olanı. Ayrıca hayal gücün gelişiyor, kelime haznen genişliyor, konuşman düzeliyor. Çizim yapmak benim kafamı dağıtan bir şey. Bu tarz yorucu aktiviteler yapınca uzun bir süre düşünmediğimin farkında olmuyorum ve bana iyi geliyor.
Bilişsel Değerlendirme ==> Benim bu konuyla alakalı yaptığım 2 şey var. Birisi beni üzen, strese sokan durumlar bazen anlık olabiliyor. Düşünüyorum ve diyorum ki "Bu üzüldüğüm konu beni 6 ay/1 yıl sonra üzmeye devam eder mi, hala aklıma gelir mi?" eğer cevabım hayırsa biraz daha rahatlamama yardımcı oluyor. Diğeri ise + - listesi oluşturma. Negatif taraftaki konular için çözüm yolu bulmaya çalışırım ve sonunda o kağıdı ya yakarım ya da parçalarım. İçimdeki duyguyu bu şekilde çıkarmayı da seviyorum.
Fiziksel Aktivite/Davranış ==> Ya açıkçası ben hareket etmeyi çok sevmiyorum bu yüzden önerebileceğim bir şey yok. Ama genelde sabah erken kalkıp deniz kenarına yürümek ve kordon boyunca denizin kokusunu içime çekip sessizliği dinlemek rahatlamama yardımcı oluyor.
Aslında başlıklarla çok alakası yok sanırım ama yardımcı olabilir belki diye paylaşmak istedim. Ben komik videolar izlemeyi seviyorum. Takip ettiğim, beni çok güldüren, neşemi yerine getiren bazı isimler ve onların programlarını düzenle takip ediyorum. Reklam gibi olmasın ama :D Mesut Süre ile İlişki Testi ve Çimen Talk Show'a bir şans verin derim.
Paylaş:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:share:7052239310871232512/
"Duygusal Sağlamlık Nasıl Gelişir" => Öncelikle duygusal sağlamlık zor olaylar karşısında hemen toparlanmayı ve eski halinde dönebilmektir. Bazı insanların duygusal sağlamlığı yüksekken zor olayları daha çabuk atlatırken kimilerininki düşüktür ve bu olaylar karşısında nasıl davranacaklarını bilemezler. Peki bunu nasıl geliştiririz hadi bunu cevaplayalım:
i. Zorlu olaylar karşısında neler yaptığınızı düşünün: Fark etmek değişimin ilk adımıdır. Zorlu olaylarınızı ve bu olaylar karşısında neler yaptığınızı düşünmek zayıf ve güçlü yönlerinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.
ii. Güçlü yönlerinizi analiz edin: En zor zamanlarınızda neye tutunduğunuzu bulun. Bunun için en son ne zaman kötü bir şey yaşadığınızı ve sizi neyin tekrar ayağa kaldırdığını tespit edin.
iii. Sosyalleşin: Size iyi gelen insanlarla buluşun, konuşun karşılıklı destek alın. Unutmayın ki dertler paylaştıkça azalır sevinçler paylaştıkça çoğalır. Fakat çevrenizde size iyi gelmeyen, sizi tüketen insanlar varsa aranıza mesafe koyun hatta gerekirse görüşmeyi bırakın. Bu sizi daha iyi hissettirecektir.
iv. Duygusal sağlamlığı destekleyen rutinler oluşturun: Size iyi gelen insanlar dışında size iyi gelen ne varsa kitaplar, filmler, şarkılar bunlar hep size yakın olsun. Bu rutinlerin size umut, iyimserlik ve yaşam becerisi sağlıyor olduğuna dikkat edin.
v. Bir uzmana danışın: Eğer tüm bunlara rağmen hala hayatınızdaki olumsuzluklara odaklanıp güçlü yönlerinizi göremiyorsanız bir uzmana görünmekte fayda var.
2) OKU:
Bu yazıları okurken kendimde geliştirmeye çalıştığım ve bırakmaya çalıştığım yanlarımı gördüm. Ben biraz mükemmeliyetçiyim ve her şeyin en iyisi olsun isterim özelliklede akademik başarı alanında. Ama son 1 yıldır mükemmeliyetçi olmayı bırakmaya çalışıyorum ve cidden iyi geliyor. Etkinliklere, sosyal faaliyetlere katılmaya ve sosyalleşmeye çalışıyorum. Aslında yine kendimin en iyi versiyonunu ortaya çıkarmaya çalışıyorum ama bu sefer iyileşerek. Daha sonrasında insanların büyük travmalar sonrasında bile harika işler ortaya çıkarmaları mükemmel ve etkileyici bir şey. Büyük zor olaylar sonrasında bile ayağa kalkmalı ve yazıda da dendiği gibi içinde bir armağan gizli olduğu fikrini kabul edebilmeliyiz. Gerekirse inançlarımızı ve güvendiğimiz insanları düşünerek tekrardan ayağa kalkmalıyız.
3)YAP:
"BASIC – PH” modeline bireyin zor durumlarla baş etme kaynakları 6 boyutta incelenir. Bunlar: İnanç, Duygu, Sosyal Etkileşim, Hayal Gücü ve Yaratıcılık, Bilişsel Davranış ve Fiziksel Aktivitelerdir.
İnanç=> İnanç deyince aklıma ilk ibadet etmek geliyor ve bence bir yaratıcıya inanmak ve ibadet etmek insana huzur ve güç veriyor. İbadet ve dua ederek zor durumlarla baş edebiliriz.
Duygu=> Duygularımızı birileriyle paylaşarak veya kağıda dökerek mesela günlük tutarak zor durumlarla baş edebiliriz.
Sosyal Destek/Etkileşim=> Etkinliklere katılmak, alanımızla ilgilenen insanların olduğu gruplara katılmak veya bizimle aynı durumda olan insanların bulunduğu grup terapilerine katılmak bizim gibi insanların da olduğunu düşündürerek zor durumlarla başa çıkmamızı kolaylaştıracaktır.
Hayal Gücü ve Yaratıcılık=> Hayal kurmak içinde bulunduğumuz durumu kolaylaştıracaktır hatta bu hayalleri resme yada yine kağıda dökebilir ve gözümüzün gördüğü bir yerde bulundurarak hayalimizi somutlaştırırız ve daha olabilir bir duruma getiririz.
Bilişsel Davranış=>Sorunumuzu güvendiğimiz veya sorunumuzla ilgili uzman kişilere danışarak fikir alışverişi yapabiliriz.
Fiziksel Aktivite=> Spor, Yüzme, küçük yürüyüşler yapmak zor durumlarla başa çıkmamızı kolaylaştırır ve daha sağlıklı bir düşünme yapmamızı sağlar. Özellikle yüzmek bedeni ve ruhu sakinleştirir.
4)PAYLAŞ:
https://www.linkedin.com/posts/fatmaakpunar_giriagnim-ilerigiriagnimcilikprogramaft-koaexholding-activity-7052290979952824320-YMjN?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
“Duygusal sağlamlık nasıl gelişir?” sorusundan önce duygusal sağlamlığın tanımını bilmek ve bize ne ifade ettiğini iyi bilmek gerekir bence. Duygusal sağlamlık, kişinin stresli veya zorlu durumlarla başa çıkabilme yeteneğidir. Kişinin geçmişteki travmaları sonucu oluşabilir ya da süreç içinde karşılaştığı zorluklar sonucu gelişmiş olabilir. Peki duygusal sağlamlık gerçekten de geliştirilebilir mi?
Bence duygusal sağlamlık geliştirilebilir. Geliştirmek için uygun ortamın ve uygun zamanın olması en önemli iki etmendir. Geliştirmek için kişi ne istiyorsa, hoşuna ne gidiyorsa onu yapmalıdır bence. Her insanın olaylarla başa çıkma mekanizması birbirinden farklıdır. Benim için stresle başa çıkmak bazen bir kupa kahveyle olur bazen ise sosyalleşerek kahveyi arkadaşlarımla birlikte içerek olur. Yaşanılan stresin boyutu da buna bir etmendir. Her zaman böyle küçük aktivitelerle çözülecek bir problemim olmayabilir. Böyle durumlarda kulaklığımı takıp sahil kenarında yürüyüş ve günbatımını izlemek beni sakinleştirir. Sevdiğim dizileri izlemek kitapları okumak beni her zaman dinginleştirir. Herhangi birinin işe yaramadığı durumlarda duygusal olarak rahatlamak için ağlamayı tercih ederim ya da uyurum. Aslında bunların hepsi BASIC PH metodunda toplanmıştır. B – (Belief) İnanç A – (Affect) Duygu S – (Social interaction) Sosyal Etkileşim I – (Imagination) Hayal Gücü C – (Cognition) Biliş PH – (Physical) Davranış, Fiziksel Aktiviteler. Yaptığınız rahatlatıcı davranışları kategorize ederek daha bilinçli bir şekilde kırılma anlarınıza hazırlıklı olabilirsiniz.
OKU:
Her insan dil, din, ırk, yaşayış ,düşünce biçimi gibi alanlarda birbirinden farklılık gösterebilir. Aslında duygusal sağlamlık da kişiden kişiye göre değişiklik gösteren bir algı biçimidir. Herkesin zorluklarla mücadelesi ve nasıl atlattığı birbirinden farklıdır. Psikolojik sağlamlığın geliştirilmesi için gereken bazı teknikler aşağıdaki gibi gruplandırılabilir.
“BASIC – PH” modeline bireyin baş etme kaynakları 6 boyutta incelenir. Bu boyutlar şunlardır: B – (Belief) İnanç A – (Affect) Duygu S – (Social interaction) Sosyal Etkileşim I – (Imagination) Hayal Gücü C – (Cognition) Biliş PH – (Physical) Davranış, Fiziksel Aktiviteler
Aslında bu grupları açtığımızda günlük hayatta birçoğumuzun farkında olmadan yaptığı eylemleri farkediyoruz. Mesela üstün bir varlığa inanç kişiye kendini güvende hissettirir. Bu varlık tanrı, obje, ya da kişinin kabul ettiği herhangi bir şey olabilir. Özellikle duygularımızı ifade etme gereksiniminden dolayı arkadaşlarımızla görüşürüz, onlarla sohbet ederiz. Bu tür aktiviteler kişinin bir ihtiyacını giderdiği gibi kişi kendini enerjik de hisseder. Bu gibi diğer başlıklar da aslında bizim ihtiyaçlarımız sonucunda istemsiz şekilde yaptığımız şeylerin gruplanmış halidir.
YAP:
İnanç: Üstün bir varlığa inanç kişiye kendini güvende hissettirir. Bu varlık tanrı, obje, ya da kişinin kabul ettiği herhangi bir şey olabilir. Benim için bir Müslüman olarak Allah’a inanmak, dua etmek ve dini gereklilikleri yerine getirmek bana stres yönetimimde yardımcı oluyor.
Duygu: Travmamı ya da stres anımı bir başkasıyla paylaştıktan sonra yalnız kalıp düşünmek bazen ağlamak bana iyi geliyor.
Sosyal Destek: Aslında bir önceki maddeye benzer şeyleri yazabilirim. Eğer güvenilir bir terapist bulursam terapiye gitmek olarak da güncelleyebilirim. Ama ben genelde içimdekileri paylaştıktan sonra yalnız kalıp düşünmeyi seviyorum. Yalnız kalmak birçok kişiye yardımcı olabilir.
Hayal Gücü: Müzik dinlemek,şarkı söylemek, belki karalama yapmak yardımcı olabilir. Ben genelde odamın dizaynını düzenlerim duvarda asılı olan fotoğrafları değiştirirm.
Bilişsel Değerlendirme: Çok bitkin dönemi atlattıktan sonra bulduğum ilk fırsatta yalnız kalıp düşünmek bana iyi gelir. Bunları belki not tutarak çözümlemek kişiye iyi gelebilir.
Fiziksel Aktivite: Ben kulaklıklarımı takıp sahil kenarına yürüyüşe gitmeyi çok seviyorum. İp atlamak, masa tenisi oynamak benim stresimi en çok gideren şeylerdendir.
PAYLAŞ:
https://www.linkedin.com/posts/gulnihalcoskun_basic-ph-activity-7052436050287206400-M-6g?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Duygusal Sağlamlık Nasıl Gelişir?
1. Pozitif düşünmeyi alışkanlık haline getirin.
2. Kendinizi tanıyarak farkındalığınızı arttırın.
3. Sosyal yönden size destek verebilecek bir çevre edinin.
4. Her zaman küçükte olsa bir hedef belirleyin.
5. Stres yönetme becerilerinizi geliştirin.
6. Duygularınızı çekinmeden ifade edebilmeyi alışkanlık haline getirin.
7. Öz bakımınıza özen gösterin.
8. Sorun çözme becerilerinizi geliştirin.
9. Empati yeteneğinizi geliştirin.
10. Kendinize olan güveninizi arttırın
OKU:
Duygusal sağlamlık doğuştan gelen değil sonradan kazanılabilen bir özelliktir. Bu, sorunlara karşı nasıl bir davranışta bulunduğumuza bağlıdır. Bazı insanlar sorunlara karşı pes etmezken diğerleri ve bence büyük çoğunluğu vazgeçmeyi tercih ediyor. Sorunlar ile baş edebilmenin çeşitli yöntemleri var. Yöntemler kişiden kişiye farklılık gösteriyor ve bu tekniğe BASIC PH tekniği adı veriliyor. Hayatımızda bizim kontrolümüz dışında gerçekleşen olaylara karşı her zaman pozitif bakabilmemiz gerekiyor ve bence en önemlisi de küçük veya büyük hiç fark etmez ileriye yönelik bir hedefimiz olması çünkü bizi hayatta tutan o oluyor aksi takdirde yaşamadan sadece nefes alıp veriyoruz. Sonuç olarak duygusal sağlamlığımızı geliştirmeye büyük önem vermemiz ve bu konuda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor.
YAP:
BASIC PH Teknikleri Örnekler
B - (İnanç) Değer: Benimsediğim değer insanlara yardım etmek.
A - (Etki) Duygu: Başarı, gurur, özgüven gibi olumlu duygusal tepkiler.
S - (Sosyal etkileşim) Dayanışma: Bir toplumun parçası olmak, yerel topluluklarla etkileşimde bulunmak, insanlara yardım etmek ve hizmet vermek.
I - (Imagination) Düş: Gelecekteki hayallerimizi ve hedeflerimizi hayal etmek ve bu hedeflere ulaşmak için planlar yapmak.
C - (Bilişsellik) Düşünce: Hayatımızdaki değişimlere uyum sağlamak için, esnek ve açık bir zihniyete sahip olmak ve farklı seçenekleri göz önünde bulundurmak.
PH - (Physical) Davranış: Egzersiz yapmak, yürüyüş yapmak veya spor salonuna gitmek gibi fiziksel aktivitelerde bulunmak.
PAYLAŞ:
https://www.linkedin.com/posts/irem-sener-5305a423b_ko%C3%A7-holding-a%C5%9Fb%C3%BCnyesindeaygaz-a%C5%9Fve-activity-7052592414716215296-YL31?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Bazı insanlar zorluk dolu hayatlarına karşın yaşama sevincini koruyup ve sağlıklı olarak hayatlarını sürdürürler, bazıları ise zorluklar karşısında kolayca ümitsizliğe kapılarak geri çekilip pes etmektedirler. Duygusal dayanıklılık veya yılmazlık ancak kişi sınandıkça, zorlandıkça ve konfor alanının dışına çıktıkça gelişen bir özelliktir. Bazı insanlarda bu özellik önemli ölçüde hayat içinde gelişmektedir. Bunun en somut örneği çok dezavantajlı ortamlardan geldikleri halde, yaşadıkları güçlüklere takılmayıp mücadele sürecinde birçok yetkinlik kazanarak hem hayatını zenginleştiren hem de başarılı olan insanların varlığıdır.
Duygusal dayanıklılığı yüksek kişilerin dört temel özelliği bulunmaktadır :
1)Gerçeği Kabullenmek : Olumsuz durumlarda soğukkanlılık ve bazen de ölçülü bir karamsarlıkla umabileceğimiz en iyi olasılık gerçekleşmezse, muhtemel B ve hatta C planlarını hazırlamak daha akılcı bir yoldur. Kendimize sormamız gereken soru “İçinde bulunduğum durumun gerçeklerini tam anlamıyla anlıyor ve bunun doğurabileceği sonuçları kabulleniyor muyum?” “Düşündüğüm çözüm ‘ya olmazsa’ yedek planım ne?” olmalıdır.
2)Ders Çıkartmak : Bir bakıma gerçekleri görmek ve ders çıkartmak birbirleriyle yakından ilişkilidir. Duygusal dayanıklılığı yüksek insanlar çektikleri sıkıntıları aşıp, karşılaştıkları güçlüklerin üstesinden geldikleri yolculukta yeni beceriler kazanır ve potansiyellerinin farkında olmadıkları yönlerini keşfederler. Böylece hem şimdiki zamanı hem de geleceğe doğru kurdukları sağlam köprü ilerideki engelleri karşılarken onlara güç ve yeterlilik duygusu verir.
3)Anlam Bulmak : Hayatı anlamlandırmak kolay değildir. Hayatı anlamlandıran, kararlar için pusula olan ve mücadele gücü veren değerlerdir. Birçok kişinin değerleri uğruna acı çektiği ve bu acının onlara mutluluk verdiği bilinir.
“Büyük şeyler için çabalamanın riskinden çekinen bir dünya, yüksek değerlerden uzak duran ve sıradanlığı kucaklayan bir dünyadır” – Nietzsche
4)Olumlu Tutum ve Disiplin : Duygusal esnekliğin ana dayanağı olumlu tutumdur. Olumlu tutum içinde olanlar, en zor ve çaresiz gibi gözüken durumda bile “şu anda iyi olan ne?” sorusu zorluğu çözmek için kişinin yararlanabileceği ve üzerine basarak yükseleceği kaynakları hatırlamasına yardımcı olur. Olumlu tutum, kişinin zihinsel ve duygusal enerjisini olmuş olana değil, olacak olana odaklamasını sağlar.
OKU :
Zor ve stresli kriz, travma deneyimlerinden sonra bu durumlarla duygusal olarak baş edebilmek için her birey farklı bir kaynağını devreye sokabilir.
Yaptığı araştırmalar sonucunda psikolog Prof. Mooli Lahad interaktif bir baş etme modeli olarak “Basic-Ph” Baş Etme Modeli’ni tanımlamıştır(1993). Bu modele göre Lahad, bireylerin zorlayıcı durumlarla baş etmek için kullandığı 6 farklı boyut tanımlanmıştır.
B – (Belief) İnanç : İnanç boyutu, kişinin olayları anlamlandırması için başvurduğu bir baş etme biçimidir ve kişinin kendine olan güvenini içerir. Din, ideoloji veya bir hedefe bağlı olmak, kişinin baş etme kaynaklarını harekete geçirir. Yaşanılan olaya atfedilen değer, kişinin olaylarla başa çıkmasında yardımcı olur.
A – (Affect) Duygu : Yaşanılan durumla ilgili duyguların ifade edilmesini içerir. Çocukların resim çizerek veya oyunlarında yaşadıkları olayları yansıtarak duygularını dışa vurmaları, olaylar üzerinde kontrol hissi yaşamalarını sağlar. Ayrıca yaşanılan deneyimi paylaşmak, duygular hakkında konuşmak da baş etmeyi güçlendirir.
S – (Social interaction) Sosyal Etkileşim : İnsan, yaşadığı zor olaylarla baş edebilmek için diğerleriyle iletişim halinde olma ihtiyacı hisseder. Sosyal çevreyle bir araya gelerek vakit geçirmek, dayanışma kanalının kullanıldığı anlamına gelir.
I – (Imagination) Hayal Gücü : Hayal gücü ve yaratıcılığı kapsayan bu boyut, dışarıdan gelen tehditlere karşı koruyucudur. Çocuklarla oyuncaklar ve kuklalarla oyunlar oynamak, yaşadığı duygular hakkında konuşmak çocukların duygularını dışa vurmasını sağlar. Yetişkinler de resim yaparak, günlük tutarak veya bir müzik aleti çalarak duygularını dışa vurabilirler.
C – (Cognition) Biliş : Yaşanan durumla ilgili bilgi edinmek ve olumlu bakış açısına sahip olmak, durumla baş etmeyi kolaylaştırır. Çözüm odaklı şekilde problemin üstesinden gelmeye çalışmak, düşünce boyutunun içeriğidir.
PH – (Physical) Davranış, Fiziksel Aktiviteler : Bu boyut kişinin kendi bedenini korumasını içerek her türlü davranışı içerir. Düzenli beslenme ve iyi bir uyku düzeni, beden sağlığını korur. Ayrıca gevşeme egzersizleri uygulamak, meditasyon ve spor yapmak da bedenin gevşemesini sağlar.
KAYNAKÇA:
– https://www.psikologgokcegurlek.com/zor-durumlarla-bas-etme-becerileri-basic-ph-modeli/
– Ajdukovic, D., Kimsi, S., Lahad, M. (2015). Resiliency: Enhancing Coping with Crisis and Terrorism.
– Lahad, M., Shacham, M., Ayalon, O. (2013). The “Basic Ph” Model of Coping and Resiliency.
– Öklük, Ö. (2018). Çocukluk Dönemi Travmatik Yaşam Olaylarına Maruz Kalmış Yetişkin Bireylerin Benlik Saygısı, Kişilerarası İlişki Tarzları ve Baş etme Becerilerinin İncelenmesi.
– Tekirdağ Ram. Basic Ph Başetme Yöntemi.
YAP :
Peki Ben Hayatımdaki Stres Olgularıyla “BASIC PH” Tekniği’ni Kullanarak Nasıl Başa Çıkmaya Çalışırdım ?
B – (Belief) İnanç : Üstün bir yaratıcıya/varlığa, objeye ya da birey için özel olan herhangi bir hedef/ideolojiye bağlı olmak kişinin stresten arınmasına ve huzur bulmasına yardımcı olur. Bu olgu benim açımdan dua etmek olurdu çünkü dua ederek stresten arınıp zihnimi temizler ve daha huzurlu olurdum.
A – (Affect) Duygu : Yaşadığım zorlukla baş edemediğimi düşünmeye başlayıp karamsarlığa büründüysem eğer ağlardım açıkçası. Çünkü ağlayarak gerilmiş olan sinirlerimi biraz da olsa gevşetip rahatlar, sakinleşirdim.
S – (Social interaction) Sosyal Etkileşim : Bu boyutta ben yaşadığım zorlukla alakalı ailemle , dostlarımla ve sevdiklerimle dertleşir onlarla duygularımı paylaşırdım. Benim yerimde olsalar bu duruma karşı nasıl tepki verirlerdi ya da bana bu zorlukla yüzleşmem için neler tavsiye ederlerdi öğrenmek isterdim.
I – (Imagination) Hayal Gücü : Yaratıcılık ve hayal gücü yardımıyla hayatımızdaki zorluklardan kısa bir süreliğine de olsa uzaklaşırız. Bu sebeple ben olsam keman çalar, resim yapmaya çalışır (bu konuda pek yetenekli değilim maalesef hahaha ) , şarkı söylerdim.
C – (Cognition) Biliş : Az önce bahsettiğim gibi olumlu tutum, kişinin zihinsel ve duygusal enerjisini olmuş olana değil, olacak olana odaklamasını sağlar. Bu nedenle kendime yaşadığım stres olgusunda “şu anda iyi olan ne?” sorusunu sorardım. Çünkü bu soru zorluğu çözmek için yararlanabileceğim kaynakları hatırlamama yardımcı olacaktır.
PH – (Physical) Davranış, Fiziksel Aktiviteler : Yaşadığımız zorluklarla baş etmeye çalışırken ruhumuza zarar verdiğimiz kadar bedenimize de zarar veriyoruz. Şahsen ben vücuduma verdiğim bu zararı en aza indirmek adına uykumu düzene sokmaya çalışır, sağlıklı beslenir ve bol bol yürüyüşe çıkardım.
PAYLAŞ :
https://www.linkedin.com/posts/asl%C4%B1-deniz-b%C4%B1y%C4%B1k_ko%C3%A7-holding-a%C5%9Faygaz-a%C5%9Fvey%C3%B6nderle-activity-7052673708850593793-QGWv?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Duygusal sağlamlık, kişinin yaşamındaki zorluklarla başa çıkabilme, stresle mücadele etme ve olumlu bir yaşam deneyimi elde etme becerisidir. Duygusal sağlamlığı geliştirmek için ilk olarak kendinizi tanıyın. Kendinizi tanıdığınızda, güçlü yönlerinizi ve zayıf yönlerinizi belirleyebilir ve zor zamanlarda nasıl davranacağınız konusunda daha hazırlıklı olabilirsiniz. Duygularınızı ifade etmek, içsel deneyimlerinizle bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir. İster günlük tutarak ister yakın bir arkadaşınızla konuşarak olsun, duygularınızı paylaşmak size rahatlama sağlayabilir. Kendinize hedefler belirleyerek, kendinizi motive edebilirsiniz. Başarıya ulaştığınızda, duygusal olarak güçlü hissedeceksiniz. Sağlıklı bir yaşam tarzı, fiziksel sağlığınızı destekleyerek duygusal sağlamlık kazanmanıza yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve yeterli uyku almak stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Yeni şeyler öğrenmek, beyinde yeni sinaptik bağlantılar oluşturarak duygusal sağlamlığı artırabilir. Yeni bir hobiyi veya beceriyi öğrenmek, zorluklarla başa çıkmayı öğrenmenizi sağlayabilir. Olumlu ilişkiler, destekleyici bir ağ oluşturarak duygusal sağlamlığınızı artırabilir. Aile, arkadaşlar veya profesyonel destek kaynakları gibi kaynaklardan yardım alabilirsiniz. Kendinize olumlu sözler söyleyerek kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz. Olumlu düşünceler ve olumlu tutumlar, stresle mücadele etmenize ve zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Oku:
"BASIC - PH" modeli, bir kişinin baş etme kaynaklarını altı boyutta inceleyen bir yaklaşımdır. Bu boyutlar şunlardır:
B - (İnanç) Kişinin kendine, diğer insanlara ve dünyaya dair inanç ve değer sistemleri.
A - (Duygu) Kişinin travma veya stresli durumlardan kaynaklı duygusal tepkileri ve bu duyguları ifade etme becerileri.
S - (Sosyal Etkileşim) Kişinin sosyal destek alma ve verme becerileri, sosyal rollerini yerine getirme kabiliyetleri.
I - (Hayal Gücü) Kişinin dış dünyayı anlama ve baş etme yollarını farklılaştırmak için kullandığı yaratıcı kaynaklar.
C - (Biliş) Kişinin stresli durumlar karşısında düşünce süreçleri, sorun çözme ve karar verme becerileri.
PH - (Fiziksel) Kişinin fiziksel olarak baş etme becerileri, stresle mücadele etmek için kullanabileceği fiziksel aktiviteler.
Kaynak: https://www.psikologgokcegurlek.com/zor-durumlarla-bas-etme-becerileri-basic-ph-modeli/
BASIC PH tekniği, stresle başa çıkmak için kullanabileceğim bir yöntemdir. Bu tekniğin beş adımı vardır:
Beden: Bedenime odaklanarak derin nefesler alabilirim, spor yapabilirim. Bedenimdeki gerginliği hissedebilirim ve gevşemeye çalışabilirim.
Aklım: Zihnimdeki düşünceleri gözlemleyebilirim ve onları olumlu yönde değiştirmeye çalışabilirim. Olumsuz düşüncelerimi fark edebilir ve bunları olumlu düşüncelerle değiştirebilirim.
Sosyal: Sosyal destek alabilirim. Yakın arkadaşlarımla veya ailemle konuşarak duygularımı paylaşabilirim. Bir destek grubuna katılabilirim.
İnanç: Kendime pozitif şeyler söyleyerek kendimi motive edebilirim, dua edebilirim vs.
Çevre: Çevremi değiştirebilirim. Stres yaratan etkenlerden kaçınabilirim veya bunlarla başa çıkmak için farklı bir yaklaşım benimseyebilirim, doğayla temas kurabilirim.
Yaşamın gereği, doğumdan ölüme kadar hayatımız boyunca birtakım sorunlarla karşılarız. Çevremize baktığımızda aynı olayı çok fazla insanın da yaşamış olduğunu görürüz; fakat bu olay karşısında verdiğimiz tepki kişiliğimiz gereği farklıdır. Kimi insanlar bu sorunları daha kolay şekilde atlatırken bazılarımız ise uzun ve yıpratıcı süreçler sonrasında atlatabiliyoruz. Bu durum neden olur? Nasıl daha kolay atlatabiliriz? Bu soruları ele alalım.
Temelinde hepimiz farklıyız. Herkesin strese, zor koşullara, hayatındaki olan probleme verdiği tepki farklıdır. Hızlı toparlanabilen kişiler, psikolojik olarak olayı iyi yönetebilen kişiler gündelik yaşamına daha iyi şekilde devam edebilmektedirler. Duygusal olarak dayanıklı kişiler durum karşısında hiç üzülme ya da sorunu yok sayma şeklinde davranış sergilemezler. Sadece bunun bilincinde olup yaşamının kötü etkilemesine izin vermezler. Bu kişilik türünde değilsek, yapmamız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz.
1) Sorunu kabul etmemiz gerekir. Bu sorunu nasıl çözebiliriz, nasıl üstesinden gelebiliriz bunu düşünmeliyiz. Bu konuda çevremizden veya uzman birinden yardım alarak sağlıklı şekilde yönetebiliriz.
2) Daha fazla sosyalleşebiliriz. Grup aktivitelerine katılabilir, daha çok egzersiz, meditasyon yapabiliriz.
3) İnanmak. Bu sorunu çözebileceğimize, bunu yaparken sahip olduğumuz güçlü özelliklerinin var olduğuna inanarak üstesinden gelebileceğimizi bilmemiz gerekir.
Okuma 1 metni
Herhangi kriz, travma veya stres durumunda her birey bu durumla baş edebilmek için farklı yöntemler kullanır. Psikolog Prof. Mooli Lahad bu durum için "Basic-Ph" adı verilen 6 farklı boyut olduğunu söylemiştir.
1) Belief(İnanç): Bu kanala sahip olan kişiler başlarına gelen olayın bir nedeni olduğuna, bunu dini bir şekilde örneğin dua ile atlatabileceğini, iç huzura , manevi duygulara yönelerek atlatabileceklerini düşünür ve bu şekilde stres altında iken kendilerini sakinleştirebilirler.
2) Affect(Duygu): Yaşanılanlar olay sonucu ortaya çıkan duyguları dışarıya yansıtma biçimidir. Ağlayarak, gülerek, çizim yaparak ya da birine anlatarak içimizde kalan duyguyu dışarıya atıp rahatlama biçimidir.
3) Social İnteraction(Sosyal Etkileşim): Dışa dönük olmayla bağdaştırılabilir. Kalabalık içine girerek, grup aktivitelerinde yer alarak, uzman birinden yardım alarak bireyin kendi içine kapanmadan çevresiyle birlikte sorunu aşma biçimidir.
4) Imagination( Hayal Gücü): Probleme karşı farklı bir pencereden bakılır. Umut ve gelecek hayali kurarak ileriye dönük şekilde bu durumun ortadan kalkacağı fikrine inanılır.
5) Cognitive(Bilişsel): Problemi çizmek için daha gerçekçi yaklaşılır. Sorunu yaratan nedenler, çözüm yolları araştırılır ve harekete geçerek gerekli adımlar atılır.
6) Physical(PH): Yaşanılan sorun karşısında vücudumuz da tepki vermektedir. Vücudumuzun gevşemesi için fiziksel aktiviteler, meditasyon, yürüyüş, egzersiz yapılabilir. Bu sayede beden ve ruh daha iyi gelir ve iyileşme süreci doğar.
Her birey için farklı kaynak ön planda olabilir. Önemli olan hangi kaynakla bu problemi kontrol altına alıp, stres anını yönetebiliriz. Yöntem bilinirse durum karşısında iyileşme süreci daha başarılı gerçekleşir.
Okuma metni 2
Yaşamın kaçınılmaz gerçeği olan sorunlar, stres anları ve kriz olayları durumunda hayatı yönetebilme kabiliyeti psikolojik sağlamlık ile doğrudan orantılıdır. Bu sağlamlığa sahip bireylere bakıldığında zor koşullardan geçmiş, başlarına çok fazla kötü olay gelmiş ama yine de ayağa kalkıp hayatlarına devam edebilmişler. Onları güçlü kılan konfor alanlarının kötü ve zorluklarla baş etmeyi bilmeleridir. Psikolojik sağlamlık doğuştan gelen bir yetenek değildir. Kişi de yaşanılan durumlar sonrasında oluşmuş doğal bir savunma mekanizmasıdır. Kişi kendi başına da bu yetkinliği geliştirebilir.
-Yaşanılan olayda bu benim başıma neden geldi diye ağlamak yerine bu olaydan ne öğrenebilirim, nasıl bir tecrübe kazanabilirim diye düşünmeliyiz.
- Bağ kurarak durum karşısında yalnız olmadığınızı, size güvenen ve inanan insanların olduğunu bilmek kendinize olana güveniniz arttırabilir.
- Doğayla iç içe olun. İç huzurunuzu arttıracak eylemlerde bulunun. Manevi değerlerinizle kendinizi arındırın.
- Başınıza gelen olay sonrasında korkunun vücudunuzu sarmasına izin vermeyin. Bunu kabullenin ve nasıl bu durumu daha iyi hale getirebileceğinizi, bundan ne öğrenebilirim diye duruma farklı gözle bakılmalıdır.
Kısacası yaşanılan her şeyin bir nedeni vardır. Bu nedeni belki hemen anlayamayız ama ileride elbet böyle olması gerekiyormuş deriz.
Duygusal sağlamlık nedir? İlk olarak duygusal sağlamlık nedemek ondan başlamak gerekirsek, insanların zor zamanlarla başa çıkmalarına, olumsuz durumlara uyum sağlamalarına ve stresle başa çıkmalarına yardımcı olabilen bir kişilik özelliğidir diyebiliriz. Duygusal sağlamlık geliştirme, bu özelliği güçlendirmek için kullanılan yöntemlerin tümüdür.
Duygusal sağlamlık geliştirme yöntemleri arasında şunlar yer alabilir:
1. Pozitif düşünce: Olumsuz düşünceler yerine olumlu düşünceler geliştirmek, zor zamanlarda moral ve motivasyonu yüksek tutmaya yardımcı olabilir.
2. Duygusal farkındalık: Kendi duygularınızı ve düşüncelerinizi anlamak ve bunları yönetmek, stresle başa çıkmaya yardımcı olabilir.
3. Sosyal bağlantılar: İyi ilişkiler kurmak ve sürdürmek, destek ağı oluşturarak stresle başa çıkmada önemli bir faktördür.
4. Kendine bakım: Kendinize düzenli olarak zaman ayırmak, fiziksel sağlığınızı korumak, egzersiz yapmak ve yeterli uyku almak gibi alışkanlıklar, duygusal sağlamlığı güçlendirmede etkilidir.
5. Zorlukları fırsata çevirme: Zor zamanlarda bile, yeni fırsatlar ve olasılıklar görme yeteneği, kişinin duygusal sağlamlığına katkıda bulunur.
Duygusal sağlamlık geliştirmek, hayatın zorluğu karşısında daha dirençli ve esnek olmak için önemlidir. Bu becerilerin birçoğu öğrenilebilir ve pratik edilebilir. Ancak, ciddi bir duygusal veya psikolojik sorun yaşıyorsak tabiî ki başkalarından, bir profesyonelden yardım almak gerekebilir.
1-OKU:
Psikolog Prof. Mooli Lahad'ın 1993 yılında geliştirdiği “Temel-Ph” Başa Çıkma Modeli'ne göre bireyler travmatik ya da stresli yaşantılarla başa çıkmak için çeşitli içsel ve dışsal kaynaklara başvururlar. Lahad, bireylerin zorlu durumlarla başa çıkmak için kullandıkları altı farklı boyut tanımlamıştır. Bu boyutlar, İnanç (B), Duygu (A), Sosyal etkileşim (S), Hayal Gücü (I), Biliş (C) ve Fizikseldir (PH). Bireyler hangi kanalların sıklıkla kullanıldığını fark ederek bunlara odaklanabilir ve stresli durumların üstesinden gelmek için uygun psikolojik desteğin alınabileceğinden bahsedilmiş ve okuduktan sonra gerçekten basıc ph’ı çok daha iyi anladım örnek olarak inancın kendi ve dünya hakkındaki varsayımların ifade ettiği inanç sistemi olduğundan ve bu sisteme örnek olarak , tehlikeli durumlarda yardım ve rehberlik ihtiyacını ifade eden dualar kullanılabilirliğinden bahsedilmilş. Veya savaşlarda da vatanseverlik suygusunun da aslında bu inançtan doğudundan bahsediliyor. Aynı zamanda duygunun kroku, öfke vb. olup bunların farkına varmak ve paylaşmak veya sözel olmayan yöntemlerle başa çıkma yöntemlerinden biri olduğundan bahsetmektedir. Mesela ona örnek olarak da oyun oynamak, konuşmak, gülmek vb. örnek verilmiş. Ayrıca sosyal destek/etkileşim içinse bir guruba ait olmayı , sosyal rolleri yerine getirmeyi vb. içerdiğini .Stresli anlarda sevgi dolu ve destekleyici insanların ne kadar önemli olduğundan bahsedilmiş.
2-OKU:
Metin kısaca psikolojik sağlamlık, bireyin karşılaştığı zorluklarla başa çıkabilme yeteneği ve bunu yaparken sağlıklı bir şekilde gelişebilme kapasitesi olduğunu söylemektedir. Ayrıca psikolojik sağlamlık, bireyin doğasında yer alan bir özellikten ziyade, birey ve çevresi arasındaki etkileşimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan dinamik bir süreç olduğunu. Bireyin sahip olduğu koruyucu ve geliştirici faktörlerle desteklendiğinde, bireyi donanımlı ve başedebilir hale dönüştüren geliştirilebilir bir özellik olduğunu. Psikolojik sağlamlık araştırmaları, sıradan insanların bile zorlu durumlarla başa çıkabildiğini ve bu yeteneğin desteklenerek geliştirilebileceğini gösterdiğini öğrenmiş oldum.
YAP:
İnanç(B):
İlk olarak inanç.(B) dan başlamak gerekirse. Bence en güzel stresle başa çıkma yöntemlerinden biri dua etmek. Çünkü mesela bana kalırsa dua ederken yanımda benden daha yüce ve beni koruyabilecek bir varlığın olması, bu zorlu günleri elbet bir gün atlatabilecek bir güce sahip olan birinden istekte bulunmak, ona dua etmek, sığınmak beni çok rahatlatıyor.
Duygu(A):
Bence duygu başlığı altında en uygun stresle başa çıkma yönteminin gülmek olduğunu düşünüyorum çünkü stresli bir anda en çok istediğimiz şey biraz bile olsun rahatlamak ve stresimize neden olan şeyi biraz olsun unutmak bence. Ve gülmek her şekliyle insanı rahatlatıp huzur verdiğine inanıyorum.
Sosyal Destek/Etkileşim(S):
Bu başlık altına profesyonel desteği uygun görüyorum çünkü her ne kadar bir yakınımızdan destek alsak da bazen onların bile çözemeyeceği, bu işi yıllardır yapan ve o an bizim gibi o durumu bir sürü kez gören bir kişiye danışmanın yaşatacağı etkinin farklı olacağını düşünüyorum.
Hayal Gücü veYaratıcılık(I):
Bazen stres altında rahat düşünemiyor ve bazen önümüzdeki yolu bile göremiyoruz böyle durumlarda resim çizmeyi en mantıklısı buluyorum çünkü resim çizerken hayallerimizi kağıda dökmeye çalışırken aslında bir yandan da farklı bakış açılarından bakmaya başlıyoruz ve bu etki bize esneklik kazandırıp yeni çözümler bulabilme imkanı tanıyor.
Bilişsel Değerlendirme(C):
Bu başlık altında müzik dinleyip boş bir yere odaklanmayı doğru buluyorum . Boş yer bir duvar olabilir karmaşık olmayan veya sade bir cisim yani sadece kendi düşüncelerimze odaklanacağımız baktığımız yerin detaylarına odaklanmayacağımız bir yere bakarken müzik dinleyip düşünmenin çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Düşünmekten kastım neden, niye, nasıl gibi soruları kendimize sormak.
Fiziksel Aktivite Davranış(PH):
Bence stres altındayken durup bir nefes alıp egzersiz yapmaya başlamamız gerekiyor çünkü stresten dolayı gerilen kaslarımız özellikle omuz kısımlarımızın rahatlaması bu süreçte önemli olduğunu düşünüyorum.
PAYLAŞ:
https://www.linkedin.com/posts/nihal-dirier-186ab0270_ko%C3%A7-holding-a%C5%9F-y%C3%B6nderle-akademi-ve-aygaz-activity-7052742532769742849-HbxH?utm_source=share&utm_medium=member_android
Duygusal sağlamlık, hayatın zorluklarıyla başa çıkabilme becerisini ifade eder. Bu beceri, kişinin duygusal olarak güçlü kalmak ve olumsuz duyguları yönetmek için kullandığı bir takım stratejileri içerir. Duygusal sağlamlık, çoğu zaman kişinin olumsuz olaylar karşısında güçlü kalmak ve psikolojik esneklik göstermek anlamına gelir. Kendi yaşantımdan örneklerle açıklamak gerekirse;
1. Kendimi Tanıdım: Kendimi tanımak, duygusal sağlamlığımı artırmamda çok önemliydi. Kendime sık sık "Nasıl hissediyorum?" sorusunu sormak ve bu duyguları anlamak için zaman ayırmak, kendimi daha iyi tanımama yardımcı oldu. Kendimi tanımak, duygusal zorluklarla başa çıkmamda önemli bir rol oynadı. Özellikle stresli durumlarda, kendimi tanımak beni daha az kaygılı ve daha az endişeli hissettirdi.
2. Kendimi Kabul Ettim: Kendimi olduğum gibi kabul etmek, duygusal sağlamlığımı artırmak için önemli bir adım oldu. Kendime karşı dürüst olmak, zayıflıklarımı ve eksikliklerimi kabul etmek, kendimi daha güçlü hissetmeme yardımcı oldu. Kendimi kabul etmek, kendime güvenimi artırdı ve kendime karşı daha olumlu bir tutum sergilememi sağladı.
3. Olumlu Düşünmeyi Öğrendim: Olumsuz düşüncelerle başa çıkmak için, olumlu düşünmeyi öğrenmek önemlidir. Kendime güvenen bir iç ses geliştirmek, olumsuz durumlarla başa çıkmamda bana yardımcı oldu. Olumsuz düşüncelerimi olumlu düşüncelere çevirerek, kendime daha fazla motivasyon sağladım. Olumlu düşünmek, kendime güvenimi artırdı ve beni daha pozitif bir insan yaptı.
4. Kendime Zaman Ayırdım: Kendime zaman ayırmak, stresle başa çıkmam için çok önemliydi. Kendime birkaç dakika veya saat ayırmak, rahatlamamı sağlayarak, duygusal sağlamlığımı artırdı. Meditasyon, yoga veya sadece sessiz bir ortamda dinlenmek, kendime zaman ayırmak için kullandığım yöntemlerden bazılarıydı. Kendime zaman ayırmak, kendimi yeniden şarj etmemi sağladı ve daha sağlıklı bir zihin ve bedenle hayatıma devam etmemi sağladı
1.OKU: Psikolog Prof. Mooli Lahad tarafından 1993 yılında tanımlanan "Temel-Ph" Başa Çıkma Modeli, bireylerin stresli durumlarla başa çıkmak için kullandıkları kaynakların altı farklı boyutunu tanımlayan etkileşimli bir başa çıkma modelidir. Bu boyutlar inanç (B), etki (A), sosyal etkileşim (S), hayal gücü (I), biliş (C) ve fizikseldir (PH). Bireysel olarak bu boyutlardan biri ya da birkaçı stresle başa çıkmak için kullanılabilir ve uygun psikolojik destek ile hangi boyutların kendisi için en etkili olduğunun farkında olmak stresli durumların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
İnanç boyutu (B), yaşamımıza anlam veren ve kendimiz, başkaları ve dünya hakkındaki varsayımlarımızı yansıtan değerleri ve inanç sistemlerini temsil eder. Bu kanal, farklı kültürler veya bireyler için farklı anlamlar ifade edebilir. Dini inançlar, sosyal ideolojiler, değer sistemleri, durum yorumlama, özgüven, kendine ve başkalarına inanç, bu boyutun kullanıldığının göstergeleridir. Örneğin, tehlikeli durumlarda yardım ve rehberlik ihtiyacını ifade etmek için dua edilebilir. Kendinden daha büyük bir güce ve bu gücün destek sağlayacağına inanmak her kültürde neredeyse evrenseldir. Savaş zamanlarında vatanseverlik ve ulusal güvenlik gibi değerler veya bir kayıptan sonra bir aileyi bir arada tutan aile değerleri bazı insanları güçlendirebilir. Kötü bir durumun bir anlamı olduğunu düşünmek gibi inançlar da kullanılabilir. Başa çıkma becerilerini geliştirmek için çocuklarda değer sistemleri ve özgüven geliştirmek önemlidir.
Duygulanım boyutu (A), travmanın neden olduğu duyguları farklı şekillerde ifade etmeyi içerir. Korku, öfke ve üzüntü gibi duyguları fark edip paylaşmak, ağlamak, gülmek, başkalarıyla konuşarak, yazarak veya sanat yaparak duyguları ifade etmek gibi sözel olmayan yöntemlerle başa çıkmak. Bu başa çıkma becerisi genellikle terapilerde desteklenir. Özellikle çocuklar oyun oynayabilir, resim çizebilir, şarkı söyleyebilir, duygularını ifade etmek için hareket edebilirler. BASIC-PH modelinin dörtüncü boyutu "I - Hayal Gücü" ve beşinci boyutu "C - Biliş" olarak adlandırılır.
I - Hayal Gücü boyutu, stresli durumlarla başa çıkma için kişinin hayal gücünü kullanmasını ifade eder. Bu boyutun kullanımı, kişinin kendini rahatlatmak veya stresi azaltmak için hayal gücünü kullanmasını içerebilir. Örneğin, kişi hayalinde olumlu senaryolar oluşturarak kendisini rahatlatmaya çalışabilir. Ayrıca, kişinin stresli durumda yaratıcı çözümler üretmesi için hayal gücü kullanılabilir.
C - Biliş boyutu, stresli durumlarla başa çıkmak için kişinin zihinsel işlevlerini kullanmasını ifade eder. Bu boyutun kullanımı, kişinin durum hakkında gerçekçi bir değerlendirme yapması, durumu anlaması, planlama yapması ve geleceğe yönelik olumlu bir bakış açısı geliştirmesi gibi bilişsel becerileri içerir. Örneğin, kişi stresli bir durumda, problem çözme becerilerini kullanarak bir çıkış yolu bulmaya çalışabilir veya olumlu bir düşünceye yönelerek durumun olumlu taraflarını görmeye çalışabilir.
2.OKU:
Psikolojik Sağlamlık, insanların zorlayıcı yaşam olayları karşısında başedebilme yeteneğidir. Bu kavram, Masten tarafından "sıradan mucize" olarak nitelendirilen, birey ve çevresi arasında gerçekleşen etkileşimlerin sonucu olarak ortaya çıkan dinamik bir süreçtir. Bu süreç, koruyucu ve geliştirici faktörlerin bir araya gelmesiyle desteklenerek bireyin donanımlı ve başedebilir hale dönüştürülür. Psikolojik sağlamlık, bireylerin doğasında yer alan bir özellik değildir, ancak geliştirilebilir bir özelliktir.
YAP: Ben Hayatımdaki Stres Olgularıyla “BASIC PH” Tekniği’ni Kullanarak Nasıl Başa Çıkmaya Çalışırdım ?
B – (Belief) İnanç : Üstün bir yaratıcıya/varlığa, objeye ya da birey için özel olan herhangi bir hedef/ideolojiye bağlı olmak kişinin stresten arınmasına ve huzur bulmasına yardımcı olur. Bu benim için her akşam dua etmek olurdu çünkü dua ederek kendimle konuşup sorunlara daha etkin çözümler bulabilirdim ve kendimle ve allahla konuştuğum için stresten arınıp zihnimi temizlerdim
A – (Affect) Duygu : Yaşadığım zorluğu direkt ailemle paylaşırdım ve onların görüşünü de alırdım eğerki çözüm bulunamıcak gibiyse biraz ağlardım sonra tekrardan kendime gelip umudumu kaybetmezdim.
S – (Social interaction) Sosyal Etkileşim: Bu durumda duygu da değdim gibi ilk önce ailemle sonrasında arkadaşlarımla fikir alışverişi yapıp ortak bir karara bağlardık.
I – (Imagination) Hayal Gücü : Yaratıcılık gerçekten çok önemli böyle bir drumda ya resim yapardım ya da piyano çalardım.
C – (Cognition) Biliş Hiçbir zaman geçmişte kalmayıp ileriye odalanırask bence stresle daha iyi mücadele ederiz. Çünkü geçmişte yaptığımız pişmanlıklar, üzüntel ve hatalar bizi geçmişte tutsak tutmaktan başka bir işe yaramayacağı için gelecekte bunları telafi etmek için neler yapabileceğimize bakmalıyız.
PH – (Physical) Davranış, Fiziksel Aktiviteler : Yaşadığımız bu hayatta spor yapmak gerçekten çok önemli ben genelde stresli olduğumda bazen basketbol oynamaya çıkıyorum ya da futbol oynamaya gidiyorum ayrıca her gün sağlıklı beslenmekte stresle mücadele için bence çok önemli.
PAYLAŞ:
https://www.linkedin.com/posts/g%C3%BCl-dirier-3a6120265_innovation-energy-activity-7052739620219797504-1yB5?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Duygusal sağlamlık nasıl gelişir? Bence araştırmamız gereken bu sorudan önce ilk bakmamız gereken soru: Duygusal sağlamlık nedir? olmalıdır. Duygusal sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla baş edebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır. Duygusal sağlamlığın ne olduğunu öğrendiğimize göre şimdi asıl sorumuz olan duygusal sağlamlık nasıl gelişir’e gelebiliriz.
Duygusal sağlamlığı geliştirmenin birinci yöntemi gerçeği olduğu gibi kabul etmektir. Bunun sebebi gerçeği olduğu gibi kabul etmek optimist (iyimser) bir yaklaşımdır. Ayrıca gerçeği olduğu gibi kabullenmek aslında bir bakıma korkularımızla da yüzleşebilmek demektir. Ve mutlu ve duygusal olarak güçlü bir insan olmanın yolu, tüm duygularımıza eşit uzaklıkta olmaktır. Bizde gerçekleri kabul edersek bütün duygularımıza eşit yaklaşmış oluruz. Duygusal sağlamlığı geliştirmenin ikinci yöntemi ise sosyalleşmektir. İnsanlar sosyal varlıklardır ve hayatta kalabilmek için başkalarıyla temas halinde olmalıdırlar. Beynimizin en iyi şekilde çalışması için de için sosyalleşmeye ihtiyacı var. Yapılan araştırmalar da beyin gelişimi için sosyalleşmenin önemini gösteriyor. Başkalarıyla bağlantı kurmak, zihninizi sakinleştirir ve stresi azaltan oksitosin salgılamamızı sağlar. Bu sebeplerle sosyalleşmek duygusal sağlamlığımızı arttırmak için önemli bir etkendir. Duygusal sağlamlığı geliştirmenin üçüncü yolu da kendimize güvenmektir. Eğer bir insan kendine güveniyorsa o insanın hayattan korkmaması gerekir çünkü her ne olursa olsun sonucunda kendisine güvenerek her şeyi atlatacağını bilir. Ve kendine güveni sayesinde duygularına da güveni tam olur.
OKU:
Okumanın konusu kişilerin kriz vb. durumlarla nasıl başa çıkabileceklerini anlatmaktır. Kriz, üzüntü vb. durumlarla basic-ph sayesinde başa çıkabiliriz. Basic-ph’ın 6 boyutu vardır.
İlk boyut, belief yani değerdir. Değer boyutu, kişinin olayları anlamlandırması için başvurduğu bir baş etme biçimidir ve kişinin kendine olan güvenini içerir.
Din, ideoloji veya bir hedefe bağlı olmak, kişinin baş etme kaynaklarını harekete geçirir. Yaşanılan olaya atfedilen değer, kişinin olaylarla başa çıkmasında yardımcı olur.
Modelin ikinci boyutu ise affect, yani duygudur. Yaşanılan durumla ilgili duyguların ifade edilmesini içerir. Çocukların resim çizerek veya oyunlarında yaşadıkları olayları yansıtarak duygularını dışa vurmaları, olaylar üzerinde kontrol hissi yaşamalarını sağlar. Ayrıca yaşanılan deneyimi paylaşmak, duygular hakkında konuşmak da baş etmeyi güçlendirir.
Üçüncü boyut ise social interaction, yani dayanışmadır. İnsanlar zor anlarında baş edemedikleri durumlarda diğer insanlardan yardım almak isteyebilirler. Bu insanların en doğal hakkıdır çünkü kimse bir sorunu tek başına aşmak zorunda değildir.
Modelin dördüncü boyutu ise imagination, yani düştür. Hayal gücü ve yaratıcılığı kapsayan bu boyut, dışarıdan gelen tehditlere karşı koruyucudur. Yetişkinler resim yaparak, günlük tutarak veya bir müzik aleti çalarak duygularını dışa vurabilirler.
Beşinci boyut ise cognition yani düşüncedir. Yaşanan durumla ilgili bilgi edinmek ve olumlu bakış açısına sahip olmak, durumla baş etmeyi kolaylaştırır. Çözüm odaklı şekilde problemin üstesinden gelmeye çalışmak, düşünce boyutunun içeriğidir.
Modelin son boyutu physical, yani davranıştır. Bu boyut kişinin kendi bedenini korumasını içerek her türlü davranışı içerir. Düzenli beslenme ve iyi bir uyku düzeni, beden sağlığını korur. Ayrıca gevşeme egzersizleri uygulamak, meditasyon ve spor yapmak da bedenin gevşemesini sağlar.
YAP:
1. Boyut için bir hedefe bağlı olmak örnek verilebilir. Mesela benim hedefim bir köpeğim olmasıdır. Bu hedefim sayesinde moralim bozuk olduğunda aklıma bu hedefim geliyor ve moralim birazda olsa yerine geliyor.
2. Boyut yaşanılan durumla ilgili duyguların ifade edilmesini içerir. Buna örnek vericek olursak psikologların kullandığı duyguların resme vurumu methodu örnek verilebilir.
3. Boyut dayanışmadır. Ben çözemediğim bir sorun olduğunda veya moralim bozuk olduğunda arkadaşlarımdan ,ailemden veya öğretmenlerimden yardım alıyorum. Onların yardımı sayesinde sorunlarımı daha kolay çözebiliyorum.
4. Boyut hayal gücüdür. Ben bazen üzüntümü atlatmak için keman çalıyorum, şarkı dinliyorum, hayal gücümü kullanarak o an aklıma ne geliyorsa onu çiziyorum…
5. Boyut düşüncedir. Çözüm odaklı şekilde problemin üstesinden gelmeye çalışmak, düşünce boyutunun içeriğidir. Ben kendi sorunlarımının üstesinden çoğunlukla düşünerek gelmiyordum fakat bu boyutu okuduktan sonra sorunlarımı düşünmeye başlıyacağım.
6. Boyut davranıştır. Ben bu boyut adı altına girebilecek şeylerden şunları yapıyorum: düzenli beslenmek, spor yapmak, iyi uyku düzeni.
PAYLAŞ: https://www.linkedin.com/pulse/w-energy-eyl%25C3%25BCl-g%25C3%25BCner-1f
ARAŞTIR:
Duygusal sağlamlık nasıl gelişir sorusuna cevap vermeden önce duygusal sağlamlığın ne olduğunu öğrenelim isterseniz. Duygusal sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Hemen hemen hepimizin zor zamanlar geçirdiği dönemleri olmuştur. Kimimiz terapilerle, kimimiz ailesi ve sevdikleriyle, kimimiz yalnız başına üstesinden gelmiştir bu zor günlerin. Bu geçirdiğimiz zor günler yaşama yeniden tutunmamızı, kendimize özgü büyüme ve gelişmeyi hatta belki de dönüm noktamız olmuştur. Peki duygusal sağlamlık nasıl geliştirilir? Gelin bu sorunun cevabına bakalım.
1)Kendimize özgü becerilerimizi gözden geçirerek
2)Deneyimlerimize deneyim katarak
3)Ben her zaman yaptığım gibi bunun da üstesinden gelirim diyerek
4)Mükemmeliyetçi olmayı bırakarak
5)Değişim halinde olarak
OKU:
Bazı durumlarda bitti ben başaramayacağım artık deriz. Pes ederiz. Dünya tabiri caizse başımıza yıkılır. Öyle durumlardan sapasağlam çıkmak, başarmak, kendini toparlamak aslında elimizde olan bir durum. Peki bu durumlarla nasıl başa çıkacağız? Ya da çıkabilecek miyiz? Çıkabileceğiz. Kendimize güvenirsek, en yakın dostumuz kendimiz olursak, bunlar niye başıma geliyor demektense bir hayır var ki başıma geldi diyerek. En dibe batmışken şu an hepimizin tanıdığı duruma gelen yüzlerce insan var. Bizim bunlardan ne eksiğimiz var. Silkelenin ve kendinize gelin. Çünkü her insan güçlüdür. Şimdi sizlerle Basic-Ph Modelini inceleyelim.
Zor zamanlarla başa çıkabilmek Prof. Mooli Lahad interaktif bir baş etme modeli olarak ”Bsic-Ph ” Baş Etme Modeli’ni tanımlamıştır. Bu modele göre Lahad, bireylerin zorlayıcı durumlarla baş etmek için kullandığı 6 farklı boyut tanımlanmıştır. Bu boyutlar şunlardır: B – (Belief) İnanç A – (Affect) Duygu S – (Social interaction) Sosyal Etkileşim I – (Imagination) Hayal Gücü C – (Cognition) Biliş PH – (Physical) Davranış, Fiziksel Aktiviteler
YAP:
1)İnanç:İnanç denince akla dini İnançlar, ideolojiler, duruma anlamlar yükleme gibi değerler akla gelir. Ülkemizde inanç denince daha çok dini boyutunu düşünürüz. Ümidimizin tükendiği anda ibadetlerimize sığınmak isteriz.
2)Duygu: bizi strese sokan duyguları sevdiklerimizle sözel olarak ya da günlük benzeri yazılarla kağıda dökerek ifade etmek isteriz.
3)Sosyal etkileşim: Arkadaş çevremiz örneğin. Sosyal bir insanla asosyal olan bir insan stresle başa çıkarken aynı zorluklarla karşılaşmazlar.
4)Hayal Gücü Ve Yaratıcılık: Biz insanlar hayallerimize sığınırız. Geleceğimizi hayallerimiz üzerine tasarlarız. Hayal gücü kuvvetli insanların stresle baş etmesi daha kolay olur.
5) Bilişsel Değerlendirme: Yaşanılan stresin neyden kaynaklandığı nasıl başa ıkmamız gibi yaptığımız araştırmalar, üzerine düşünmeler düşünce boyutunun birer içeriğidir.
6) Fiziksel Aktivite/Davranış: Yaptığımız aktiviteler, spor faaliyetleri, düzenli beslenme gibi fiziksel aktiviteler stresle başa çıkmamızda bize yardımcı olurlar. Tabiri caizse kafa dağıtmamızda bize yardımcı olurlar.
PAYLAŞ:
https://www.linkedin.com/posts/yusra-turgut_ko%C3%A7-holding-a%C5%9Fb%C3%BCnyesindeaygaz-a%C5%9Fve-activity-7053108182197383168-_jyy?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Duygusal sağlamlık nasıl gelişir sorusuna bakmadan önce duygusal sağlamlık ne demektir bunu bilmeliyiz.Duygusal sağlamlığı en basit haliyle olumsuz duygusal tecrübelere karşı başedebilme yetimiz olarak tanımlayabiliriz fakat şöyle de bir gerçek var ki her insanın olumsuz durumlar ile baş etme yöntemi farklıdır.Bu yöntemlerden bazılarına bakalım
1-Sevdiğimiz , değer verdiğimiz kişiler ile duygularımızı paylaşmak
2-Profesyonel bir destek almak
3-Olayları olduğu gibi yalın haliyle kabul etmek
4-Sağlımıza dikkat etmek(Özellikle çoğu insan bu tür olumsuz durumlarda aşırı yemek yeme eğilimi gösterir ya da bazıları da hiç yemek yemezler, alkole başvururlar vb.)
5-Sivil toplum kuruluşlarında görev almak(Yardımlaşmak ve güzel paylaşımlar yapmak kendimizi iyi hissetmemizde büyük rol oynar.)
6-İyimser bir bakış açısı takınmak
7-Fiziksel olarak aktif olmak
Her şeyden önce bu gibi yöntemler arasından hangisi ya da hangileri bize iyi geliyor bunun tespitini yapmalı ve bu yönlerimizi geliştirmeye odaklanmalıyız
OKU:
Hayat,hayatlarımız hiçbir zaman dört dörtlük değil çoğumuzun da bildiği üzere, bazen olumlu şeyler yaşarken bazen de olumsuz durumlarla karşılaşırız hatta ne tesadüfse art arda birçok olumlu olay ya da olumsuz olay yaşanır. En zoru da, bu art arda hiç acımadan üstümüze gelen olumsuz durumlarla nasıl başa çıkacağımızdır.Kendi adıma konuşmam gerekirse ben de hala kendimi keşfetme sürecindeyim. Büyüdükçe, geliştikçe olaylarla baş etme yöntemlerim de değişiyor.20 yaşındayım ve artık çocuk değilim,çocukken şimdi o önemsiz gelen sorunlarımla hayal kurarak, oyunlar oynayarak baş ederdim.Şimdilerde ise birçok yöntemi deniyorum ve bana hangisi iyi geliyor bunu keşfetmeye çalışıyorum.
YAP:
Olumsuz durumlar ile baş etme modellerinden biri hakkında konuşacak olursak Prof. Mooli Lahad tarafından 1993 yılında tanımlanan “Basic-Ph” Baş Etme Modeli’ni konuşabiliriz.“BASIC – PH” modeline göre bireyin baş etme kaynakları 6 boyutta incelenir.
Bu boyutlar şunlardır:
B – (Belief) İnanç A – (Affect) Duygu S – (Social interaction) Sosyal Etkileşim I – (Imagination) Hayal Gücü C – (Cognition) Biliş PH – (Physical) Davranış, Fiziksel Aktiviteler
Gelin kısaca bu boyutları inceleyelim ve sonrasında ben hayatımda hangilerini uyguluyorum,uygulamaya çalışıyorum biraz da sizlere onlardan bhasedeyim.
B(Belief) İnanç: Din, ideoloji veya bir hedefe bağlı olmak, kişinin baş etme kaynaklarını harekete geçirir. Yaşanılan olaya atfedilen değer, kişinin olaylarla başa çıkmasında yardımcı olur.
Çoğumuz gibi bende böyle anlar yaşadığımda duaya başvuruyorum.
A(Affect) Duygu: Yaşanılan durumla ilgili duyguların ifade edilmesini içerir.
Benim ilk başvurduğum şey ağlamak olur, ağladığım zaman içimde birikmiş tüm bu duyguları da attığımı ve rahatladığımı hissederim çoğu zaman.
S(Social interaction) Sosyal Etkileşim:İnsan, yaşadığı zor olaylarla baş edebilmek için diğerleriyle iletişim halinde olma ihtiyacı hisseder. Sosyal çevreyle bir araya gelerek vakit geçirmek, dayanışma kanalının kullanıldığı anlamına gelir.
Benim için bu durum biraz değişkenlik gösteriyor ve sorundan soruna şekilleniyor açıkçası.Bazen çevremdeki insanlara anlatmak isterken bazen de o sorunu yalnız kalıp enine boyuna düşünüp çözme isteği duyuyorum.
I(Imagination) Hayal Gücü: Hayal gücü ve yaratıcılığı kapsayan bu boyut, dışarıdan gelen tehditlere karşı koruyucudur.Çocuklar için oyunlar oynamak, yetişkinler için ise sanatsal faaliyetler örnek verilebilir.
Bu kısım daha çok beni rahatlatan sorunlarımla baş ederken biraz da olsa nefes almamı sağlayan kısım.Bazen bir film izler,kitap okur,çizim yaparım bazen de sadece hayal kurarım.
C(Cognition) Biliş: Yaşanan durumla ilgili bilgi edinmek ve olumlu bakış açısına sahip olmak, durumla baş etmeyi kolaylaştırır. Çözüm odaklı şekilde problemin üstesinden gelmeye çalışmak, düşünce boyutunun içeriğidir.
Bilişsel değerlendirme olarak başvurduğum yöntemim içinde bulunduğum durumun benim için artılarını ve eksilerini tespit etmek ve buna göre bir plan oluşturmak olur.
PH(Physical) Fiziksel Aktivite:Bu boyut kişinin kendi bedenini korumasını kapsayan her türlü davranışı içerir. Düzenli beslenme ve iyi bir uyku düzeni, beden sağlığını korur. Ayrıca gevşeme egzersizleri uygulamak, meditasyon ve spor yapmak da bedenin gevşemesini sağlar.
Bu tüm bu yöntemler arasında en çok uyguladığım yöntemdir belki de.Bedenime iyi bakmak beni psikolojik olarak da güçlü hissettirir, genellikle yoga yaparım ve fırsat buldukça da yüzmeye giderim ama tabiki çoğumuza da iyi geldiğine emin olduğum cilt bakımından da bahsetmesem olmaz
PAYLAŞ:
https://www.linkedin.com/posts/damla-manav-834016271_ko%C3%A7-holding-a%C5%9Fb%C3%BCnyesindeaygaz-a%C5%9Fve-activity-7053108427446784000-nS0q?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Psikolojik sağlamlık, olumsuzluklara karşı hazırlıklı olma, stres ve travmayla başa çıkabilme, zor koşullara uyum sağlama, yıkıcı deneyimlerden bir şeyler öğrenerek başa çıkma ve gelişme kapasitesidir. Psikolojik sağlamlık için kişinin geleceğe umutla bakması, dostluklar kurmaya çalışması, korkularıyla yüzleşmesi, sorunlardan kaçmak yerine çözmeye çalışması ve yapamadıklarından öğreneceği şeyler olduğunun farkında olması önemlidir. Olumsuz deneyimi tekrar yapıcı bir şekilde kurgulaması, sosyal destek araması ve alması, vücudunu egzersiz, iyi beslenme ve yeterli uykuyla sağlıklı tutmaya çalışması gerekli koşullar arasında yer alır. Bunları birkaç maddeyle sıralayalım;
1) Duygumuza yakından cesaretle, şefkatle, merakla bakıyor olmak. Duygumuzdan kaçmak değil duygumuzu kabul etmek ve kucaklamak.
2) Olayları açıklarken kontrol edebileceğimiz noktalara odaklanmak. Stresli duruma karşı geliştirdiğimiz kalkanları fark etmek.
3) Sosyal ve duygusal ilişkiler kurmak.
4) Faydacı bir tutum benimseyip başkalarının yararına, gönüllü şeyler yapmak. Bir topluluğa ait hissetmek; o topluluğa vermek ve oradan almak.
5) Olumsuza yönelik değil olumluya yönelik düşüncelere sahip olma alışkanlığı kazanmak. Mindset'imizi geliştirmek.
6) Egzersiz, sağlıklı diyet, meditasyon, bilinçli farkındalık, nefes çalışmaları gibi sinir sistemimiz üzerinde doğrudan etki yaratan aktiviteleri hayatımıza eklemek.
2) OKU
Kişiler yaşadıkları travma ve stres sonrasında sahip oldukları kaygıyla baş edebilmek için farklı yollara başvururlar. Herkesin kendini iyi hissetme, sorunlarla başa çıkma yöntemi farklı olabileceği gibi pek çok insanın ortak çözüm yollarına başvurduğunu görmek de mümkündür.
Aşağıda BASIC PH tekniğinin alt başlıklarından bahsedilmiştir. Her birey bu yöntemleri pek tabii uygulayabileceği gibi ona daha iyi geldiğine inandığı bir veya birkaç başlığı da seçebilir. Çözüm yollarının çokluğu ve iyileşme süresi doğru orantılıdır.
İnanç(B): Bu noktada insanların inandıkları din, ideoloji ve değer yargıları devreye girer. Kimileri için kendinden daha büyük bir güce sığınmak, rahatlamış ve o güç tarafından korunmuş hissettirebilir.
Duygu(A): Hissedilen duyguları kucaklayıp bunları farklı şekillerde dışa vurmayı kapsar. Bu bazı insanlar için ağlamakken bazıları için sanatla dışa vurmak, örneğin dans etmek, resim yapmak olabilir. Kişiler kendilerini en iyi şekilde ifade edebileceklerini düşündüğü yollarla hislerini dışa vurmalıdır.
Sosyal Destek/Etkileşim(S): Bir amaç için çalışmak, bir ekibe ait hissetmek de sorunlarla başa çıkma yöntemlerinden biridir. Destek vermek ve destek almak bu başlık altında toplanır. Destek vermek önemli olduğu gibi psikolojik destek almak da faydalı olabilir.
Hayal Gücü(I): Stresle başa çıkmak için oyunlaştırma yoluna başvurulabilir. Bu noktada yaşanılan olumsuz duyguları hikayeleştirerek tekrar etmek ve anımsak faydalı olabilir.
Bilişsel Değerlendirme(C): Sorunu ve kaynağını fark ederek çözüm yolları geliştirmeyi kapsar. Yeni stratejiler geliştirerek stresten kurtulmanın kendimize en uygun yolunu deneyimleyebiliriz.
Fiziksel Aktivite/Davranış(PH): Stresle baş etmede en önemli yollardan biri de gündelik faaliyetleri düzenlemektir. Örneğin düzenli uyumak, dengeli beslenmek, egzersiz yapmak faydalı olabilir. Bunun yanında diğer fiziksel aktiviteler de stresle baş etmede oldukça önemli bir yer tutar.
Bu yöntemleri uygulayarak stresle başa çıkmak epey kolaylaşacak ve kişinin psikolojik sağlamlık düzeyinde büyük artış görülecektir. Psikolojik sağlamlık bireyin karşılaştığı stresli durumlar ve problemler karşısında yıkılmadan ayakta durabilmesi ve bu durumların içinden en az hasarla sıyrılabilme gücüne sahip olması anlamına gelmektedir. Psikolojik sağlamlık geliştirilebilir bir özelliktir. Bununla birlikte daha çok hata yapan ve bu hatalardan ders çıkarabilen, hayatı boyunca karşılaştığı büyük sorunlarla yüzleşebilmiş kişilerin duygusal dayanıklılık düzeylerinin de daha yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Başlarına gelen kötü olayların altından kalkabilmiş kişilerin diğerlerine oranla, psikolojik açıdan daha sağlam ve gelişmiş oldukları görülür. Psikolojik sağlamlığı geliştirmek için pek çok yola başvurulabilir. Bunlardan birkaçı;
-Kendi becerilerinin farkına varıp bunların üstüne gitmek. Günlük tutarak hangi durumlara hangi tepkileri verdiğini ve bunların üstesinden nasıl geldiğini görmek faydalı olabilir.
-Sosyal ilişkiler ve duygusal bağlar kurmak iyileştirici bir etkiye sahiptir.
-Kendine yüklenmemek, her zaman en iyisi için uğraşmamak faydalı olabilir. Sonuç odaklı değil süreç odaklı olmak önemlidir.
-Duyguyu kucaklamak en önemli basamaktır. Bu basamağı geçtikten sonra duyguyla baş etme yöntemlerini uygulamak kolaylaşacaktır.
3) YAP
İnanç: Ekipteki arkadaşlarımızın farklı din ve inançlara mensup olabileceğini düşünerek bu başlıktaki aktivitelerin kişisel alanda yapılmasının daha uygun olacağına inanıyorum. Fakat bütünleştirici olması adına hep birlikte yapabileceğimiz şey, meditasyon ve değerler üzerine konuşacağımız rahatlatıcı ve konforlu bir seans olabilir. Böylece meditasyon sırasında kişisel alan korunurken konuşma kısmında ise ortak bir iletişim kanalı kullanmış olunur.
Duygu: Bir dışa vurum atölyesi gerçekleştirilebilir. Kimsenin yargılanmayacağı ve konuşulanların çemberden dışarı çıkmayacağı güvenli bir alan oluşturulabilir. Bu aktivitede tüm katılımcılar birbirlerine dönük bir şekilde çember oluştururlar ve hissettiklerini aktarırlar. Bunun yanı sıra atölyeye çizim yapma, dans etme, sohbet etme, şarkılara eşlik etme gibi oyunlar da eklenerek duyguları dışa vurum şekilleri desteklenebilir.
Sosyal: Takım çalışmasının desteklendiği bir ortam oluşturulabilir. Bu seansta katılımcı çokluğuna göre ekipler en fazla 4-5 kişilik takımlara ayrılarak onlara tamamlamaları gereken görevler verilebilir. Birilerine yardım edebilmek ve birilerinden yardım alabilmek en iyileştirici etkilerden biridir.
Hayal Gücü: Tüm katılımcıların dahil olacağı bir hikayeleştirme süreci oluşturulabilir. Bu süreçte yaratıcı hikaye yazma teknikleri uygulunabilir. Örneğin alfabenin harflerini kullanarak her katılımcının sıradaki harfle başlayan bir cümle kurması bu tekniklerden biridir. Veya bir tekniğe uyulmadan herkesin birkaç cümle ekleyerek doğaçlama bir hikaye oluşturması da bu sürecin amacını destekleyecektir.
Bilişsel: Kişilere belli sorunlar verilerek bunlarla başa çıkma yöntemleri oluşturmaları istenebilir. Böylece pratik çözüm üretme becerileri gelişecek ve bu beceriyi kendi hayatlarındaki problemleri çözmede kullanarak, stresle başa çıkma yolları oluşturabileceklerdir.
Fiziksel Aktivite: Yüz yüze ve doğanın içinde bir atölye tasarlanarak basit fiziksel aktiviteler yapılabilir. Gün içinde sağlıklı beslenme ve belli miktarda su içme şartı oyunlaştırılarak konulabilir. Fiziksel aktiviteler; doğa içinde yürüyüş, yoga ve basit egzersizler olabilir.
4) PAYLAŞ
https://www.linkedin.com/posts/yaseminkececiler_de%C4%9Ferli-ba%C4%9Flant%C4%B1lar%C4%B1m-ko%C3%A7-holding-a%C5%9F-activity-7053271225191542784-mLY2?utm_source=share&utm_medium=member_ios
ARAŞTIR : “Duygusal Sağlamlık Nasıl Gelişir?” sorusu için fikirlerini forumda paylaş.
1.Güçlü yönlerinizi fark edin. Kişisel SWOT Analizi’nizi yapmanızı tavsiye ederim. Kişisel oluşturduğum SWOT Analizi yol rehberimin kapağında yer alıyor. Yüksek benlik saygımızı beslememiz gerektiğini düşünüyorum.
2.Yalnız kaldığınız zamanı azaltın. Bu maddeye yalnızca duygusal sağlamlığımın bu aralar iyi olmadığını hissettiğim zamanlarda tercih ettiğimi söylemeliyim. Böyle zamanlarda yalnız kalmak risk olarak belirtilmiş. Olumlu kişiler arası ilişkiler; olumlu toplumsal destek, olumlu arkadaş desteği öyle önemli ki…
3.Psikolojik sağlamlığınızı destekleyen rutinleriniz olsun. Hobilerinizi çeşitlendirebilir, çizginin dışına çıkabilirsiniz. Edinebileceğiniz yüzlerce hobi olduğuna inanabiliyor musunuz? Üstelik bu çağda bir tık uzağımızda. Bu rutinleri edinmek adına dışa dönük yanımızı besleyerek madde2’yi yeniden gözden geçirebiliriz.
4.Umudu hayatınızdan çıkarmayın. Omuzlarımdaki yükler ağırlaştığında gökyüzüne veya imkanlarım dahilinde ise denize bakıyorum. Kulaklarımı gürültü kirliliğine kapatmayı ve iç sesime odaklanmayı deniyorum. Umut bir yolunu bulup filizlenecek, ‘sadece isteyin’ romantizminin tam sırası! Biz inandığımız sürece tüm ihtimalleri mümkün kılabiliriz.
5.Bir amaç belirleyin. Seçtiğiniz bu amaca ulaşmak için acele etmeyin ancak istikrarlı olmayı denemelisiniz, bu süreçte epey keyif alacağınızı garanti ediyorum. Sorumluluk almak sizi endişelendirmesin. İçeriğin her satır başına ilk adım’ın önemini vurgulasam hiç abartmış hissetmeyeceğim. Atın, gitsin!
6.Beden sağlığınızla ilgilenin. Ruh sağlığımızı en fazla etkileyeceğini düşündüğüm, oldukça önemsediğim bu madde için bize destek olabilecek milyonlarca içerik var. Kendinize en uygun olanı seçmekte zorlanıyorsanız, konunun uzmanlarından destek alabilirsiniz.
7.Profesyonel destek alın.
Eğer tüm bunlara rağmen hala hayatınızdaki olumsuzluklara odaklanıp güçlü yönlerinizi göremiyorsanız yani psikolojik sağlamlığınızı sağlayamıyorsanız acilen profesyonel destek alın.
Araştırmış olduğum bilgiler ışığında kişisel deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya çalıştığım bu içerik, sizleri psikolojik sağlamlılığınız konusunda içinde bulunduğunuz negatif düşüncelerden uzaklaştırma ve bir noktada motive olmanızı sağlama amacıma hizmet ediyor. Günün sonunda biz bardağın dolu tarafıyız.
Çaresizsek, çare biziz!
OKU : Linkteki içeriği okuyup görüşlerini paylaş.
Hayatta karşımıza çıkan -elimizde olmadığını söyleyebileceğimiz- birçok durumla karşı karşıya kalıyoruz. Bize etkileri karşısında kontrol sahibi olabileceğimiz tek faktör ise psikolojik dayanıklılığımız. Bunu en iyi biz biliyoruz ki, olay ve durumlara karşı hissettiklerimiz parmak izlerimiz kadar farklı dışa vuruyor. Günün sonunda hiçbirimiz her şeye ve herkese karşı hazır şekilde dünyaya gelmiyoruz. Ancak psikolojik dayanıklılığınız üzerine çalışabilir ve geliştirilebilir olduğuna inanarak başlarsanız, yeni yolunuzda büyük ölçüde ilerlediğinizi söylemeliyim. Kişisel deneyimime dayanarak söylemeliyim ki, fark etmek değişimin ilk adımıdır. Bu bağlamda ne ile karşı karşıya olduğumuzu anlar, işin özüne inersek; yolun sonunu görmenin bizler için kolaylaşacağını düşünüyorum.
YAP :
“Basic-Ph”
-İnanç(B): "Kendinden daha aşkın bir kuvvete inanma, o gücün destek olacağı bilinci hemen hemen her kültürde karşımıza çıkar." İnançlarımıza yönelik yapabileceğimiz eylemler mevcut elbette; dua edebiliriz, aynı zamanda günün yalnız kalabileceğimiz en az bir 10 dakikasını kendimize ayırarak meditasyon yapabilir, inandığımız yönde niyet edebiliriz.
-Duygu(A): "Ağlayarak, gülerek, birisi ile deneyimleri hakkında konuşarak, yazarak veya resim yoluyla ifade etmeyi içerir." Hepimizin duygularını ifade ediş biçimi aynı olmayabilir, hislerinizi yansıttığını düşündüğünüz herhangi bir yol sizin için epey cazip gelecektir. İster çizim yapın, ister görsel doyuma ulaşın, ister kendinizi müziğinize bırakın, ister temiz bir hava alıp hislerinizi paylaşabileceğiniz kimselere doğru yürüyüş yapın.
-Sosyal Destek/Etkileşim(S): "Bir gruba ait olma, sosyal rollerinin gereklerini yerine getirme, destek alma ve destek vermek, profesyonel destek almak bu kanala aittir." Yukarıda da belirttiğim gibi, yeni hobiler edineceğiniz topluluklara dahil olmak da sizi sosyalleştirir, tanıdık yüzlerle edeceğiniz iki kelam da, tamamen tercihinize bırakıyorum.
-Hayal Gücü(I) ve Yaratıcılık: "Daha önce fark etmediğimiz farklı bir pencereden bakmaya yardımcı olarak diğer kaynaklara erişmek için esneklik, farklı baş etme yöntemlerini keşfetmek için motivasyon sağlar." Tiyatro yapmak ve hayallerinizdeki köy evini tuvale dökmek de çeşitli senaryolar üzerine kafa yormanızı sağlayacaktır, kişisel deneyimimin tavsiyesidir.
-Bilişsel Değerlendirme(C): "Bilgi toplama, sorgulama, problem çözme, verileri inceleme, araştırma becerilerini harekete geçirerek ihtiyaca yönelik strateji oluşturma girişimlerini kapsar." Zihninizin kıvrımlarında dolaşan her yol değerli, incelemeye ve üzerine düşünmeye değer. Akıp gitmesin, tutun onları ve yolun diğer ayrımını gösterin. Bu gibi beyin egzersizleri farklı perspektifler geliştirmenizde sizi geliştirir. Ek olarak merak ettiğiniz ancak önemsiz gördüğünüz mikro sorular ile alakalı araştırmalar da yapabilirsiniz, örneğin; yıldızlar neden parlıyor veyahut parlıyor mu?
-Fiziksel Aktivite/Davranış(PH): "Bedenin farkına varmak, gevşemeye yönelik bedensel hareketler yapmak bu alanda etkilidir." Vücudunuzdaki enerjiyi boşaltmanız adına önceliği konfor alanınızdan çıkmanıza veriyorum. Her ne yapıyorsanız bırakın ve sizi oksijene ulaştırabilecek bir eylem tanımlayın. Pencere zaten açık ise derin ve ilk nefesinizi henüz vermeden ikinci nefesinizi alıp yavaşça bırakın. Özellikle bu maddenin içinde yer alan duş alma eylemini değerlendirip yürüyüş veya yogayı tercih edebilirsiniz. 5 dakika kuralını uygulayın. Sadece 5 dakika denemeniz ve tercih etmeniz adına yeterli bir süre. Eğer sizi iyi hissettirmeyecekse farklı yöntemler tercih edebilirsiniz. Ancak unutmayın; fark etmek değişimin ilk adımıdır. Bedeninizi fark edin.
Basic-Ph ilk kez M. Lahad ve ekibi tarafından ortaya atılmış travma ile baş etme'ye yönelik bir yöntemdir.
Kimi inançlarıyla, kimi duygularını paylaşarak, kimi yardım ederek, kimi bilgi edinerek rahatlar ve eski yaşantısına daha çabuk geri döner. Yöntem aracılığıyla travma sonrası kişilerin kendi rahatlama kanallarını fark etmeleri ve kullanmaları amaçlanır. Her kişinin başa çıkma mekanizmasını bütün olarak ele alan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım pek çok psikolojik kurama dayanılarak geliştirilmiştir. (Lahad, 1997)
PAYLAŞ :
İnfografik için;
https://www.linkedin.com/posts/ecemtiver_psikolojik-dayan%C4%B1kl%C4%B1l%C4%B1k-nas%C4%B1l-geli%C5%9Fir-activity-7052745842155302912-R2-y?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Araştırma, kişisel deneyim/düşünce için;
https://www.linkedin.com/posts/ecemtiver_psikolojik-dayan%C4%B1kl%C4%B1l%C4%B1k-activity-7052905959324622848-Fhit?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
ARAŞTIR
Duygusal Sağlamlık Nasıl Gelişir? sorusunu cevaplamak için önce Duygusal Sağlamlık'ın ne olduğu hakkında bilgi edinelim. Duygusal Sağlamlık, yaşanılan kötü olaylara karşı, zor deneyimlere, stres ve baskı altındayken kendini toparlayabilme, uyum sağlama ve olumsuz duygular karşısında iyileştirme gücüdür. Geliştirmek için ise birden fazla yol vardır. Mesela doğayla iç içe olmak, becerilerinizi gözden geçirin, deneyimlerinizi zenginleştirin, mükemmeliyetçi olmayın, yaşadığınız olaylara karşı güçlü durun olayın size ne kazandırdığı, nasıl deneyim kattığını düşünün, dışarıda bulunun canlıları izleyin.
OKU
Okuduğum yazılarda hemen kendimi düşündüm ve gerçekten doğru olduğuna hak verdim. Çünkü ne kadar kendimizle konuşursak, kendimize değer verirsek, sorgularsak, başardığımız işler için kendimizle gurur duyarsak, o kadar güçlü oluruz. duygusal anlamda güçlü olmak çok önemlidir ve bunu başarmak için izlenilen yollar duygusal olarak ve daha sonrasında fiziksel olarak da en iyi noktaya getirir. Herkese bu yazıları okumasını da tavsiye ediyorum.
Kaynak: https://www.psikologgokcegurlek.com/zor-durumlarla-bas-etme-becerileri-basic-ph-modeli/
https://uskudar.edu.tr/pozitif-psikoloji/psikolojik-saglamlik
YAP
BASIC-Ph modelinde 6 balık altında zor durumlarla mücadele etmenin yolları incelenir. Bu başlıklar Belief, Affect, Social interaction, Imagination, Cognition, Physical'dır. Bu başlıklar altında bana iyi gelen ve size de iyi geleceğini düşündüğüm en azından öyle umduğum tavsiyeleri sizlerle paylaşmak istedim.
Belief(inanç): Örnek olarak dua etmek verilebilir inandığımız şeyler ya da mesela yaşanılan kötü olaylardan bir anlam çıkarmakta bir inançtır.
Affect(duygu): Korku, üzüntü, nefret gibi duygularımızı birileriyle sizleri anlayacak birileriyle paylaşmak iyi gelecektir.
Social interaction(sosyal etkileşim): Etrafınızda sizi seven ve sizin sevdiğiniz insanların farkına varın kendinizi insanlardan, dışarıdan soyutlamayın, sosyal olmaya özen gösterin.
Imagination(hayal gücü): Hayal kurun, düşüncelerinizden, hayallerinizden utanmayın. Müzik dinlemek, resim yapmak yardımcı olabilir.
Cognition(biliş): Biraz yalnız kalmak herkese iyi gelir. Kendi kendinize düşünmek, bazı şeyleri anlamlandırmak bir ihtiyaçtır.
Physical(fiziksel): Dışarıya çıkıp yürümek, bazen sadece deniz kenarına gitmek ya da spor yapmak iyi gelebilir.
PAYLAŞ:
https://www.linkedin.com/posts/i%C5%9F%C4%B1l-tanr%C4%B1ver-87815b26a_y%C3%B6nderle-akademi-ko%C3%A7-holding-a%C5%9F-ve-aygaz-activity-7053304160363925504-O8oi?utm_source=share&utm_medium=member_ioshttps://www.linkedin.com/posts/i%C5%9F%C4%B1l-tanr%C4%B1ver-87815b26a_y%C3%B6nderle-akademi-ko%C3%A7-holding-a%C5%9F-ve-aygaz-activity-7053304022958501888-_G8V?utm_source=share&utm_medium=member_ios
1)ARAŞTIR
PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK NEDİR?
Yaşamımız boyunca birçok kötü olayla karşılaşıyor. Bazıları kendi isteğimizle gerçekleşirken bazıları ise bizden bağımsız gerçekleşiyor. Psikolojik dayanıklılık ise bu olaylar karşısında zihinsel veya duygusal olarak başa çıkabilmek veya tekrar eski haline dönebilme yeteneğidir. Peki psikoljik dayanıklılığımızı nasıl geliştiririz?
-Kendinize güvenin, özgüveninizi geliştirin
-Sizinle aynı durumu yaşayan birçok kişi olduğunu kendinize hatırlatın ve bunun sizin için dünyanın sonu olmadığına inanın
-Ailenizden arkadaşlarınızdan ve bir psikologdan yardım alın ve sorunuzu ona anlatın
-Spor yağın veya bir yürüyüşe çıkın.
2)OKU
Psikolojik sağlamlık, belli insanların sahip olduğu, diğerlerinin olmadığı bir özellik değil; koruyucu ve geliştirici faktörlerle desteklendiğinde, bireyi donanımlı ve baş edebilir hale dönüştüren “geliştirilebilir” bir özelliktir. Bir insanın dayanıklılığı, genetik, kişisel geçmiş ve çevrenin ortak etkileşimiyle belirlenir. Psikolojik sağlamlığı yüksek insanları diğerinden farklılaştıran, yaşadıkları zorlayıcı olayın aynı zamanda onları sağlamlaştıran şey de olması ve yaşanılanlardan ders çıkarmalarıdır.
Psikolog Prof. Mooli Lahad yaptığı araştırmalar sonucunda bir baş etme modeli olarak “Basic-Ph” Baş Etme Modeli’ni tanımlamıştır.
Bu model 6 farklı boyut olarak tanımlanmıştır. Bunlar sırasıyla
B - (İnanç) Değer
A - (Etki) Duygu
S - (Sosyal etkileşim) Dayanışma
I - (Imagination) Düş
C - (Bilişsellik) Düşünce
PH - (Physical) Davranış
Yazıyı okuduktan sonra dayanıklılığımı arttırmak için birçok şey bulmanın yanı sıra duygudal dayanıklılığımı azaltan şeyleri de buldum. Örneğin mükemmeliyetçi olmam ve güçlü yönlerime odaklanmamam gibi. As
3)YAP:
BASIC PH Örnekler
B - (İnanç) Değer: Bu her dini inanca göre farklılık gösterebilir. Ben müslüman olduğum için bu dua etmek etmek olurdu.
A - (Etki) Duygu: Kendimle baş başa kalmak benim için en iyi yol olurdu.
S - (Sosyal etkileşim) Dayanışma: Takım arkadaşlarınızla sorununuzu paylaşın ve çözümler arayın. Bunun üstesinden gelebileceğiniz konusunda birbirinizi destekleyin
I - (Imagination) Düş: Sırtıma çantamı takıp toplu taşıma aracına binerdim. Farklı yüzler görmek bana farklı fikirler veriyor. Gördüklerim üzerine yazılar yazmak benim için en iyi aktivite.
C - (Bilişsellik) Düşünce: Sorunumu çözmek için bunu kağıda dökerdim. Sonrasında çözüm yolları ararım Bu çözümleri analiz eder ve hangisinin benim için en iyisi olacağına karar veririm
PH - (Physical) Davranış: Egzersiz yapmak, yürüyüş yapmak veya spor salonuna gitmek gibi fiziksel aktivitelerde bulunmak.
4)PAYLAŞ
https://www.linkedin.com/posts/sude-karaaslan-12a840262_ko%C3%A7-holding-a%C5%9F-b%C3%BCnyesinde-aygaz-a%C5%9F-ve-activity-7052410886589677568-TR-r?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
DUYGUSAL SAĞLAMLIK NEDİR? NASIL GELİŞİR?
Duygusal sağlamlığımızı nasıl geliştirebileceğini anlatmadan önce sizlere duygusal sağlamlık nedir ondan bahsetmek istiyorum. Hepimizin bildiği üzere hayatımızda bazen zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Bu zorluklar çeşitli nedenlerden kaynaklı olabiliyor. Çoğu zaman ailesel sorunlar, sağlık sorunları ve sıkıntılı koşullar stresi de beraberinde getiriyor. Bu gibi durumlarla baş edebilmemiz ise bizim duygusal sağlamlığımızı gösteriyor. Peki duygusal sağlamlık nasıl gelişir? Zorlu süreçlerle nasıl başa çıkılır? Maddeler halinde buna biraz değinelim:
DUYGULARINIZDAN KAÇMAYIN: Bazen kötü şeyler hissettiğimizde bu duygulardan uzaklaşmak ve öyle hissetmiyormuş gibi davranmak isteriz.Bu çok doğal bir davranıştır fakat duygusal dayanıklılığımızı geliştirmek için bu duygulardan kaçmamak lazımdır. Bu duyguları kabul edip kendimize "Neden böyle hissediyorum?" sorusunu sormak gerekir.
GERÇEĞİ KABULLENİN: Zorluklarla mücadele etmenin en önemli şeylerinden biri de gerçekleri kabullenmektir. Gerçekleri kabullenip buna göre yaşamak ve gerektiğinde bunlara bir çözüm üretebilmek stresle baş edebilmek için yapılması gereken adımlardandır.
OLUMSUZ DUYGULARI NORMALLEŞTİRİN: Hayatımızda zorluklarla karşılabileceğimizi ve bunların karşısında kötü hissedebileceğimizi kabullenmemiz gerekir. Olumsuz duygular herkesin hayatında zaman zaman olabilecek bir şeydir ve kötü hissetmemiz çok normaldir. Önemli olan bu duygularla başa çıkabilmemizdir.
İYİMSER OLUN: Zihnimizin hep olumsuza takılı kalması, bilinçaltımızda hep olumsuz şeylerin olması bizim stresimizi arttıran olumsuz duygulara yönlendiren bir davranıştır. Sıkıntılarımıza karşı iyimser bir tutum sergilemek bunları çözebilmemizde bizi bir adım öne taşır.
SOSYAL İLİŞKİLER KURUN: İnsanlar sosyal bir canlıdır. İlişikiler içinde sosyalleşerek kendinizi gösterebilir ve bu sayede daha iyi hissedebilirsiniz. Ayrıca başka insanların yararına bişeyler yapmak da sizi iyi hissetirecektir.
PSİKOLOJİK DESTEK ALIN: Üst maddelerde sıraladığım şeylerin sizin dayanıklılığınızı arttırmadığını düşünüyorsanız duygusal dayanıklılığınızı geliştirmek ve stresle baş edebilmek için psikolojik destek alabilirsiniz.
2]OKU:
Duygusal dayanıklılık sonradan kazanılabilen bir özelliktir. Herkesin zorluklara karşısında gösterdiği tavır ve duygular aynı değildir. Bir sorunu bir insan çözüm bulup hemen atlatırken bir diğerimiz bu sorunda takılı kalabilir. Duygularımızla ve stresle baş edebilmemiz için çeşitli yöntemler bulunur. Bu yöntemlerden biri de psikolog Prof.Mooli Lahad'ın bir baş etme modeli olarak tanımladığı "BASIC-PH " modelidir. Bu modeli açıklayan güzel bir yazı olmuş. Keyifle okudum ve herkesin okumasını tavsiye ederim.
KAYNAK:
https://www.psikologgokcegurlek.com/zor-durumlarla-bas-etme-becerileri-basic-ph-modeli/
https://uskudar.edu.tr/pozitif-psikoloji/psikolojik-saglamlik
3]YAP:
Eğitimimizde gördüğümüz ayrıca görevlerimizle daha çok bilgi edindiğimiz "BASIC-PH" modelinin alt başlıklarına kendimin de uyguladığı bir kaç örnek vermek istedim:
BELİEF [İnanç]: Bu kanalda inandığımız şeyler, dini inançlar, sosyal ideolojiler devreye girer. Kendimize olan inancımız da bu kanalın işlevini gösterir.
AFFECT [Duygu]: Vereceğimiz tavırları sözlü olarak değil de bazen yüz ifadelerimizle duyururuz. Duygularımızın yüzümüze yansıması ve bu duyguları konuşmadan karşı tarafın da anlaması bu kanalın faydalarındadır.
SOCİAL İNTERACTİON [Sosyal Etkileşim]: Sosyal ortamlarda bulunma, gruplarda yer alma, insanlar destek vermek ve insanlardan destek almayı kapsar.
IMAGİNATİON [Hayal Gücü]: Umutlu olma, hayal kurma ve bunu dile getirme gibi aktivitelerin stresle baş etmede etkisi büyüktür.
COGNİTİON [Bilişsel Değerlendirme]: Zorlukların üstünde durma, onları sorgulama, araştırma çözüme daha rahat ulaşılmasını sağlayan girişimlerdir.
PHYSİCAL [Davranış, Fiziksel Aktiviteler]: İnsanların bedenen ve ruhen rahatlamasını sağlayan aktiviteleri içerir. Buna örnek olarak uyumak, beslenmek, spor yapmak. günlük yapılan egzersizler örnek gösterilebilir.
4]PAYLAŞ:
https://www.linkedin.com/posts/vildan-kanmaz-38004026b_ko%C3%A7-holding-a%C5%9Faygaz-a%C5%9F-ve-y%C3%B6nderle-akademi-activity-7053409671549722624-XDmE?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Duygu durumları herkeste farklı şekilde tepki gösteren fakat aslında hepimizin yaşamış olduğu çoğu durumdan biri. Çoğumuz duygularımızı net bir şekilde özgürce ifade edebilirken birçoğumuz da tam aksine duygularını içinde yaşayarak hayatına devam eder. Bu durum hem kişiye hem de çevresine uzun vadede baktığımızda zarar verebilir ve oldukça olumsuz yönde etki edebilir. Duygusal dayanıklılık her insanda farklı şekilde açığa çıkar ve farklı anlarda kendini gösterebilir. İnsanlar yaşadıkları duygulardan deneyim kazanır ve bu deneyimler sonucu hayatlarına şekil verirler. Önce kendini sevmeye başlayarak birçok duygusal zorluğun üstesinden rahatça gelebiliriz. Kendini dinlemek, özverili yaklaşım ve yeterli özgüven sayesinde kendimizi daha iyi hissedebiliriz. Birçok sosyal faaliyet yapabilir veya bizi mutlu edebilecek her türlü şeyi hayatımıza dahil ederek kendimizi ödüllendirebiliriz.
Oku:
Genelde oldukça yoğun düşüncelere sahip olan insanlar daha yoğun stres yaşar ve hayatı daha fazla sorgularlar. Bu eğitimde öğrendiğim "BASIC-PH" modelinde insanların kendilerini sakinleştirme, dinleme ve anlama konusunda oldukça etkili olduğunu gördüğüm yollar öğrendiğimi düşünüyorum. Özellikle fiziksel ve duygu kısmı oldukça önemli ve gerekli olarak düşünüyorum. Sosyal anlamda da kendimizi iyi hissetmek adına bu eğitimde öğrendiğimiz yolları adım adım uygulayarak zorlandığımız duygularımızı rahatça kontrol altına alabiliriz. Dışarı çıkıp sahile karşı bir kahve içmek, deniz kenarı bir alanda yürüyüş yapmak veya farklı hobiler edinerek yaşam enerjimizi arttırmak bize hem iyi gelir hem de bireysel sevgimizi arttırır diye düşünüyorum. Ben çoğu zaman kendimi dinlemeye ve kendimle vakit geçirmeye çok özen gösteriyorum çünkü hayatımda oldukça önemli bir etki yaratığını düşünüyorum. Anlayışımın ve sabrımın da giderek daha fazla geliştiğini de gözlemliyorum.
Yap:
İnanç ==> İnsanların inançlarına saygı duyuyorum, bu durumdaki farklılıların beni rahatsız ettiğini düşünmüyorum. Ama herkes için konuştuğumuzda farklılıklara saygı duymak diyebilirim.
Duygu ==> Ben gülmeyi çok seviyorum. Her duyguyu gülerek yaşıyorum ta ki yalnız kalana kadar, duygularımı yansıtmanın zayıflık olmadığını anlayabilirim.
Sosyal Destek/Etkileşim ==> Arkadaşlarla buluşmak, sevdiğin kişiyle vakit geçirmek ve ayrıca güzel bir tatil planı yapmak iyi gelebilir.
Hayal Gücü ve Yaratıcılık ==> Ben genel olarak hayal kurmayı çok seviyorum . Kendimi hep bir film setinde veya animasyon filminde hayal ediyorum. Kitap okumak ve film izlemek bence stresle başa çıkmak için oldukça etkili ve hayal gücünü geliştirmek adına faydalı.
Bilişsel Değerlendirme ==> Benim bu konuyla alakalı yaptığım birçok şey var. İçimdeki çoğu duyguyu kendi içimde halledebiliyor ve oldukça halletmeye çalışır hale getiriyorum.
Fiziksel Aktivite/Davranış ==> Yüzmek veya koşmak beni en çok rahatlatan şeylerden biri. Ben genelde bu ikisinden birini seçiyorum.
Paylaş :https://www.linkedin.com/posts/buse-yald%C4%B1z-935906267_innovation-energy-activity-7053434396019761153-sAVS?utm_source=share&utm_medium=member_ios
"Duygusal Sağlamlık Nasıl Gelişir?"
Duygusal sağlamlılığı hayatın zorluklarıyla başa çıkabilme olarak tanımlayabiliriz. Her insan birbirinden farklı olabildiği gibi zorluklar karşısında kişilerin çözüm yolları da birbirinden farklılık gösterecektir doğal olarak. Bu çözüm yolları da kişinin hayat denilen yaşam sürecindeki zorluklara karşı mücadelesi de kişinin duygusal sağlamlılığını doğurmaktadır. Kişilerin hayatındaki yokuşları çıkabilmek için vermiş oldukları çaba silsilesine bakacak olursak çeşitli yol haritaları karşımıza çıkmaktadır. Bunlar neler mi ? Buyrunuz :
⦁ Egzersiz, sağlıklı diyet, meditasyon, bilinçli farkındalık, nefes çalışmaları yapmak
⦁ Zihnin olumsuza takılma alışkanlığını bozarak olumluya yönelik düşünmek
⦁ Özgeci bir tutum benimseyip başkalarının yararına, gönüllü işler yaparak iyi hissetmek
⦁ Sosyal ilişkiler içinde var olmak
⦁ Sevdiğimiz , değer verdiğimiz kişiler ile duygularımızı paylaşmak
⦁ Profesyonel bir destek almak
⦁ Olayları akışına bırakmak
⦁ Pozitif bakış açısı sergilemek
2- OKU
Her şeyden önce her zaman bilmemiz ve hatırlamamız gereken bir şey var ki o da insan oluşumuz. İnsan kusursuz bir varlık değilidir. Yaşamı boyunca karşısına sürekli zorluklar,yokuşlar,engebeli yollar çıkacaktır. Hayat karşımıza zorluklar çıkardığı gibi güzelliklerle de kendi cazibesine kapılmamızı sağlayan bir yolculuktur. Tüm zorluklara karşı mücadele eden pes etmeyen ve her zaman duygusal olarak kendini motive eden insanlara baktığımızda da asıl başarıyı yakalayan ve dünya çapında başarılarından da söz ettiren insanları oldupunu görüyoruz. Okuduğumuz yazıda da bu sonuçlara varıyoruz ki başarı, kaliteli yaşam ve fiziksel olarakta iyi noktaya varabilmek için kendimizle konuşursak, kendimize değer verirsek, kendimizi sorgularsak, her başardığımız işler için kendimizle gurur duyarsak inanılmaz güçlü oluruz ve kaçınılmaz başarı için duygusal anlamda güçlü olmak her zaman önem taşımaktadır.
3- YAP
BASIC-Ph modeli adı altında zor durumlarla mücadele etmenin yolları incelenir ve 6 başlık bulunur. Bunlar Belief, Affect, Social interaction, Imagination, Cognition, Physical'dır. Bu başlıklar altında hayatımdaki stres olgularıyla başa çıkmaya çalıştığım olaylara örnek verecek olursam şu şekilde sıralayabilirim.
⦁ Belief(inanç): İçinde bulunduğum zorluğun elebet bir gün biteceğine kendimi şartlayıp dua ederek o zorluğu atlatmaya çalışıyorum.
⦁ Affect(duygu): Beni içinde bulunduğum durum, olaylara karşı beni asla yargılamayan daha sonrasında da bu durumu aleyhime kullanmayacak güvendiğim kişi, arkadaş, dost dediğim kişilerin desteğiyle çoğu zamanda bunu ağlayarak kendimce rahatlama seansıyla atlatmaya çalışıyorum.
⦁ Social interaction(sosyal etkileşim): Karşıklı olarak sevgi ve saygı hissetiğim kişilerle beraber olarak, sosyal aktivitelere katılarak hatta daha önce deneyim kazanmadığım olayları tecrübe ederek bu zorlu süreci atmaya çalışıyorum
⦁ Imagination(hayal gücü): Bir başarı elde etmek için çalışıyor ve bunun için zorlu bir süreçten geçiyorsam haliyle kaybetme korkusunun stresi üzerime siniyor. Bense bunu işin sonucunda varacağım noktayı hayal edip, çalışmalarım sonucunda ne kadar mutlu olduğumu düşünerek çalışmalara devam edip stresimi ve sorumlarımı bu şekilde halının altına süpürmeye çalışıyorum.
⦁ Cognition(biliş): Üzerine çalıştığım konu için ya da içinde bulunduğum sorun için bir stres bulutu etrafımı sardığında sorunun kaynağına inerek beni sıkıntı içine sokan durumları çözerek ilerlemeye çalışırım
⦁ Physical(fiziksel): Stres kayanğım sorunum her ne olursa olsun her zaman uzun yürüyüşlere çıkmak bana her zman iyi gelmiştir.
4-PAYLAŞ
"Duygusal Sağlamlılık Nasıl Gelişir ?" adlı araştırmam üzerine tasarladığım ve paylaştığım infografik linkim:
https://www.linkedin.com/posts/menek%C5%9Fe-t%C3%BCrkmen-0a817a238_ko%C3%A7-holding-a%C5%9Fb%C3%BCnyesindeaygaz-a%C5%9Fve-activity-7053441019593338880-oiVx?utm_source=share&utm_medium=member_android
1)ARAŞTIR
Duygusal sağlamlık, kişinin zorlu durumlarla başa çıkabilme yeteneği ve duygusal olarak güçlü kalabilme kapasitesini ifade eder. Bu özellik, kişinin stresle başa çıkma becerisini artırır, zihinsel sağlığını korur ve kendine güven duygusunu geliştirir. Duygusal dayanıklılık, yaşamda karşılaşılan zorluklarla yüzleşmek ve bu zorluklardan sağlıklı bir şekilde çıkmak için gerekli olan bir yetenektir. Duygusal sağlamlığı yüksek olan insanlar, hayatın zorluklarıyla daha iyi başa çıkabilirler ve hayatlarında daha fazla olumlu deneyim yaşarlar. Bu nedenlerle hayatlarımızdaki en önemli faktörlerden biri olan duygusal sağlamlığın gelişmesi birsürü yoldan olur. Fakat en önemli ve ana yollarından biri kişinin kendini tanımasıdır. Çünkü ancak kendini tanıyan insan tepkilerini düzenleyebilir ve kendisi için doğru tepkiyi bulabilir. Kişinin kendini tanımasıyla birlikte stres ile baş etme yoları da bulunacak ve çeşitlenecek olduğundan kendini tanımak duygusal sağlamlığın gelişimi için başı çeker.
2)OKU
Stres, yaşamın her alanında karşılaşılan bir durumdur ve birçok kişi için ciddi bir sorundur. Stres, fiziksel ve duygusal olarak sağlığımızı etkiler ve bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ve duygusal sağlamlık,en etkili stresle başa çıkma için önemli bir faktördür.
Duygusal sağlamlık, kişinin zorlu durumlarla başa çıkabilme yeteneği ve duygusal olarak güçlü kalabilme kapasitesini ifade eder. Bu özellik, kişinin stresle başa çıkma becerisini artırır ve stresin neden olduğu olumsuz etkileri azaltır. Duygusal sağlamlığı yüksek olan insanlar, stresli durumlara daha iyi uyum sağlayabilirler ve daha az etkilenebilirler. Duygusal sağlamlığı sağlama yolları ve kriz yonetme kanalları ise BASIC PH olarak kodlanmıştır. Bu maddeler şöyledir:
B- İnanç : Yaşamı anlamlandırma biçimlerimizi temsil eden değer ve inanç sistemlerimiz, kendimize, diğerlerine ve dünyaya dair varsayımlarımızı ifade etmektedir
A – Duygu: Travmanın neden olduğu duyguları değişik şekillerde ifade etmeyi kapsar. Korku, öfke, üzüntü gibi duyguları fark ederek, çevremizdekilerle paylaşarak veya sözel olmayan yöntemlerle ifade ederek duyulur hale getirmek başa çıkmak için kullanılan kaynaklardan biridir.
S – Sosyal Etkileşim : Bir gruba ait olma, sosyal rollerinin gereklerini yerine getirme, destek alma ve destek vermeyi kapsar. Bu girişimler aidiyet ve dayanışma hissinin pekişmesini sağlar. Profesyonel destek almak da bu kanalın içeriğindedir.
I – Hayal Gücü : Dışarıdan gelen tehlikeye karşı koymak için resim, yazı, drama, rüyalar, mizah vb kaynakların kullanımını kapsar. Daha önce fark etmediğimiz farklı bir pencereden bakmaya yardımcı olarak diğer kaynaklara erişmek için esneklik, farklı baş etme yöntemlerini keşfetmek için motivasyon sağlar.
C – Biliş : Bilgi toplama, sorgulama, problem çözme, verileri inceleme, araştırma becerilerini harekete geçirerek ihtiyaca yönelik strateji oluşturma girişimlerini kapsar.
PH – Davranış, Fiziksel Aktiviteler : Bireyinin bedeni ve ruhu rahatlatması için yapılan, zihni ve bedeni harekete geçiren her tür eylemi ifade eder. Bu kanalın en önemli hedefi bedensel sağlığın korunmasına yönelik (iyi uyku, beslenme, duş alma, fiziksel egzersizler gibi) önlemler almaktır.
Kaynakça:https://www.psikologgokcegurlek.com/zor-durumlarla-bas-etme-becerileri-basic-ph-modeli/
1-İnaç: Ben bu maddeye en uygun olan aktivitenin dua etmek olduğunu düşünüyorum.
2-Duygu: Müzik yapmak veya resim çizmek yani bizi rahatlatan bir üretkenliğimizi kullanmak.
3-Sosyal Etkileşim: Sohbet etmek ve konuşmak.
4-Hayal Gücü: Herhangi bi yazı türünde yazmak.
5-Biliş: Herhangi bir konuda bilgilendirici bir şekilde konuşmak, fikir almak ve hatta tartışmak.
6-Davranış, Fiziksel Aktiviteler: Spor yapmak ve duş almak.
duygusal sağlamlık nedir?
Yaşadığımız zor sıkıntılı, travmatik durumlar sonucunda bunların izleri hala ruhumuzda bulunmaktadır.Bunu bazen kabul etmeyerek bazen de üstüne giderek tepkiler gösterebiliyoruz. Ve bizi etkileyen bu durumlar bazen çok büyük bir sorun gibi gelse de aslında halledemeyeceğimiz şeyler değildir.Dayanma gücü de diyebileceğimiz duygusal sağlamlık nasıl gelişir diye düşünüp bir şeyler yapmaya başladığımız zaman aslında yolun büyük bir adımını tamamlamış oluruz.Peki duygusal sağlamlık nasıl gelişir? Öncelikle durumu kabul etmeliyiz.Durumu kabullendikten sonra çözümler üretip odaklanabiliriz.pozitif duygular besleyerek hayata devam edebiliriz.Değişimin mümkün olabileceğini unutmamalıyız. Sosyalleşebiliriz.Böyle şeylerin sadece bizim başımızdan geçmediğini kabul etmeliyiz.Bunun yanında manevi yönden bir şeyler yapabiliriz.
OKU:
Yaşanılan zor sıkıntılı, travmatik ,stres gibi durumlar sonucunda her insanın vereceği tepki farklıdır.Bu konu hakkında çalışma yapan Prof.Mooli Lahad;bu duumlarla baş etme yollarını 6 farklı şekilde tanımlamıştır.Kişi kendi üzerinden en çok kullandığı üzerinde yoğunlaşması sonucunda doğru desteği göreceğini söylemiştir.6 farklı kaynaktan ilki İnanç kendinden daha üstün bir güce inanmak, o güçten gelecek yardım her toplumda görülmüştür.İkincisi Duygu yaşanılan durumlar sonucunda kişiler farklı şekilde dugularını ifade eder.Bu duyguları paylaşarak veya yazarak çizerek ağlayarakta ifade edebilirz.Üçüncüsü Sosyal Destek/Etkileşim bir toplulukta veya bir grupta bulunmak kişiye aidiyet,özgüven dayanışma hisleri aşılar.Bunun sonucunda kişi kendini güvende hisseder ve kişiye destek sağlar.Dördüncüsü Hayal Gücü ve Yaratıcılık hayal kurmak kişide bu durumlarla baş etmede etkilidir.Çocuklarda oyun kanalıyla duygu ifade etmede kullanır.Beşincisi Bilişsel Değerlendirme araştırma becerilerini tetikleyerek strateji oluştumra girişimlerini kapsar.Altıncısı Fiziksel Aktivite/Davranış ruh ve bedenin rahatlaması için yapılan her türlü eylemdir.Bedenin gevşemesi önemlidir bumum için bedensel hareketler bu alanda etkilidir.Bireylerin bu kaynakları kullanma şekilleri farklıdır.İyileşme ile kaynak sayısı doğru orantılıdır.
YAP:
İnanç:Bir insan insan neye inanıyorsa inansın inanç insana bir hayat motivasyonu sağlar ve o motivasyonla her şeyin üzerinden gelebileceğine inanıyorsun ve bu inanç doğrultusunda stres azalmış olur ve hedefine odaklanmış olursun.Önemli olan stresi inançla bastırabilmektir.Bende inanarak motivasyonumu sağlıyorum.
Duygu:Genelde duygularımı ifade etmeyi her koşulda severim.Yaşadığım stres sonucunda bunu müziklerle ifade ederim ve müziğin gerçekten de insan üzerinde çok etkisi olduğuna inanırım.
Sosyal Destek/Etkileşim: Bazen durumu arkadaş ortamında destek alarak hallederim.Çünkü en yakın arkadaşların senin yansıman olduğunu ve ortak yönlerinin olduğunu düşünerekten durumu çözmek için yardımcı olacağını düşünürüm.
Hayal Gücü ve Yaratıcılık:Hayal kurmak güzeldir.Çünkü o an zihninde geleceği sen tasarlıyorsun.Resim yaparak yazı yazarak bir sahne de bulunarakta stresle baş edebilirsiniz.
Bilişsel Değerlendirme:Stresin sebep olduğu durumu araştırarak araştırma sonuçlarını inceleyerek bir strateji oluşturabiliriz.
Fiziksel Aktivite/Davranış:Stresli olduğumda bedensel sağlık koşullarımın yeterince iyi olmadığını genelde anlarım ve bu durumun stresi daha fazla tetiklediğini düşünürüm.Bunun için sağlık koşullarının doğru bir şekilde sağlanması gerektiğine katılıyorum.
Paylaş:
https://www.linkedin.com/posts/sedanur-ate%C5%9F-b6b801252_ko%C3%A7-holding-a%C5%9F-b%C3%BCnyesinde-aygaz-a%C5%9F-ve-activity-7053461464199684096-T7vZ?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
ARAŞTIR => Duygusal Sağlamlılık Nasıl Gelişir?
Öncelikle duygusal sağlamlılık nedir? genel olarak yaşanan travmatik olaylar, zor ve sıkıntılı koşullar, tehditlerle karşı karşıya kalma, ailesel sorunlar veya sağlık sorunları gibi önemli stres kaynakları karşısında iyi uyum sağlama süreci olarak tanımlanır. Peki duygusal sağlamlılık nasıl gelişir? Aslında duygusal sağlamlılığı geliştirmek için pek çok farklı yol ve yöntem var. Bazıları şunlardır:
-İnsanlarla pozitif ilişkiler kurma
-İlham veren amaçlar belirlemek
-Kendini sevmek ve özbenliğinin değerini bilmek
-Olaylara geniş pencerelerden yaklaşmak ve yorumlayabilmek
-Değişimin kaçınılmaz olduğunu kabullenmek
-Kriz durumlarını başa çıkılmaz olarak görmemek
OKU=> Duygusal sağlamlık bizimle doğuştan beraber olan ve sadece birer elmas gibi içlerimizde parlatılması gereken farklılıklarımızdır da diyebiliriz. Doğuştan gelir ama şekil alır, yönlendirilir ve tabii ki geliştirilir. Prof. Mooli Lahad interaktif bir baş etme modeli olarak “Basic-Ph” Baş Etme Modeli’ni tanımlamıştır. Bu modelin 6 basamak gibi uzun soluklu boyutlara ayrılması da bence insanların psikolojik açıdan ne kadar zorlu ve farklı olduğunun da açık ve net göstergesidir. Bu şekilde 6 boyutlu bir modellemeyle de çözüme kavuşturmamız kolaylaşıyor. Sadece biz yeterki isteyelim.
YAP=> “Basic-Ph” Modeli'nin bana yansıyan şekli:
B - (İnanç) Değer: İnanç denilince tabiİ ki aklımıza din, ibadet ve kitaplar geliyor. Üzüldüğüm, yıprandığım zamanda dua etmek ve yaratıcıma yönelmek.
A - (Etki) Duygu: Bunalmış ve çıkmazda hissettiğimde ağlamak, bağırmak, acımı ve derdimi haykırmak.
S - (Sosyal etkileşim) Dayanışma: İçinde bulunduğum zorlu durumu beni anlayan kişiyle ve çevreyle pozitif şekilde paylaşmak ve yardım almak.
I - (Imagination) Düş: Bir hayal kurmak, bir amaç için mücadele vererek kararlı şekilde ilerlemek.
C - (Bilişsellik) Düşünce: Bir pencere açıp, içime temiz havayı doldurup saatlerce etrafı izleyip ve saatlerce düşünmek ve bir yere varabilmek.
PH - (Physical) Davranış: Kendimi daha da zorlamak için zorlayıcı sporlar yapıp ağırlık çalışmak.
PAYLAŞ=> https://www.linkedin.com/posts/sultan-%C3%A7elik-581929269_duygu-innovation-energy-activity-7053467589842219008-EMNX?utm_source=share&utm_medium=member_android
Yaşadığımız sorunlarla başa çıkma şeklimiz bizim duygusal dayanaklılık becerimizi gösterir. Bu beceriyi geliştirmek için dikkate almamız gereken önerilerimi siz için aşağıya listeledim.
1. İlk etapta kişi kendini tanımalı! Güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi olaylar karşısındaki tepkilerini anlamak için önemlidir.
2. Olumsuz düşüncelerle başa çıkmalı. Kendini eleştirel düşünceden kurtarıp düşünce yapısını değiştirerek olaylara olumlu bakmalı.
3. Stres anını yönetmek için kendine iyi gelen stres yönetim tekniklerini keşfetmeli! (Yoga, meditasyon, nefes egzersizi gibi..)
4. Yakın çevrendeki insanlara kendini açabilmek sıkı iletişimde olmak duygusal anlamda sizi güçlendirecektir.
5. Hedefsiz hareket etmektense ya da büyük hedefler koyarak kendinizi zorlamaktansa ufak hedefler koyarak büyük hedeflere ulaşabilirsiniz. Hedeflerinizi tamamlamak sizin için büyük bir motive kaynağı olacaktır.
6. Kendi kendinize vakit ayırmak, bakım yapmak, gezmek, spor yapmak gibi aktiviteler duygusal dayanıklılığınızı arttıracaktır.
7. En önemlisi de yaşadığınız zorlukları sadece siz yaşamıyorsunuz. Bunu aşmaya çalışsan hatta daha kötülerini yaşayanlar var ve onlar bunu aşabiliyorsa sen neden aşamayasın. Aşamadıysan da dünyanın sonu değil ya hemen yeni yollar çizme zamanı
OKU:
Birey zor durumlarda kaldığında sığınacak bir liman arar. Bu kişiden kişiye değişir. Psikolog Prof. Mooli Lahad’a göre bunlar inanç, duygu, sosyal destek/etkileşim, hayal gücü ve yaratıcılık, bilişsel değerlendirme, fiziksel aktivite/davranış’tır. Bunlar interaktif bir baş etme modeli olarak “Basic-Ph” Baş Etme Modelerinin maddeleridir. Bunu öğrendiğimde fark ettim ki bu modeli aslında hayatımda uyguluyormuşum. En çok da inancın bu konuda yardımcı olduğunun farkına vardım. Hayata karşı bakış açımız bizim değerlerimizi ve inancımızı şekillendiriyor. Bizi hayatta tutan ve bize amaç sunan şeydir bence inanç. Diğerleri bize geliştiren sağlamlaştıran şeyler tabii ki.
YAP:
Şimdi sizlerle bu yöntemleri kendimde nasıl uyguladığımı paylaşmak istiyorum.
İnanç: inancın ve uğrunda yaşadığın şey neyse onun için koşmalısın. Ben dünyanın daha güzel bir yer olması ve gelecek adına yeni şeyler üretmek için çabalıyorum. Kendi ahlak anlayışıma sığınıp bunu kendime göre şekillendiriyorum ve yolda bir şeyler yapmak beni motive ediyor. Bu benim düşündüğüm gibi bir düşünce olmayabilir herkes için tabii ki. İnanç değince din gelir mesela akla sizinkisi dinse bunu dini ibadetlerle yapabilirsiniz.
Duygu: ben yaşadığım bir olayı arkadaşlarımla paylaşmayı seviyorum. Paylaşamacığım zamanlarda ve durumlarda o an aklımdan ne geçiyorsa onu yazmayı seviyorum.
Sosyal destek/etkileşim: bir takım etkinlik gruplarına katılmak insanlarla bağ kurmak birlikte bir şeyler yapmak
Hayal gücü yaratıcılık: evde işe yaramayan eşyalarınızı yeni şekillere sokup kullanışlı halle getirebilirsiniz.
Bilişsel değerlendirme: eski zamanlarda bir soruna nasıl çözümler bulunmuş bu sorunlar için ne gibi ürünler ortaya konmuş bunları araştırıp bakış açınızı genişletebilirsiniz.
Fiziksel aktivite/davranış: uyku düzeninin bu konuda çok etkili olduğunu düşünüyorum. Ek olarak sporun hayatıma çok güzel katkıları oldu. Doğa da kitap okumanın, müzik dinlemenin de tadı ayrı güzel oluyor.
PAYLAŞ:
https://www.linkedin.com/posts/serayguler_ko%C3%A7-holding-a%C5%9F-b%C3%BCnyesinde-aygaz-a%C5%9F-ve-activity-7053468018772717568-4ycM?utm_source=share&utm_medium=member_ios