Genel arama etkin değil.
Ana içeriğe git

Forum Kanalı

Eğitim Felsefeleri

Eğitim Felsefeleri

yazan Esil SALİMOĞLU - Yanıt sayısı: 0

Sizlerle eğitim felsefeleri üzerine yapmış olduğum araştırmadan öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum. 

Eğitim felsefelerini dört başlıkta ele alabiliriz.

İlki, Daimicilik!

Bu felsefeye göre bireylerin sağlam karakterli ve doğru yetişmesi önemlidir. Kurallara uyan, akıllı ve terbiyeli bireyler, bireye öğrenmesine dair özgürlük tanınmadan yetiştirilmelidir.

Gerçek ve bilginin değişmeyeceğini, evrensel ve ebedi gerçeğe uyum için de eğitimin gerekli olduğunu savunur. Eğitimde gerçek değişmemektedir, her yerde aynıdır ve herkes buna uymalıdır. 

Eğitim, hayata hazırlıktır ve okulların amacı zihni geliştirmektir.

Tek tip insan yetiştirmek amaçlanır.

İkincisi, Esasicilik!

Mutlak gerçek fiziksel olmaktan çok ruhsaldır. 

Duyu organlarıyla algılanan dünyayı reddetmez ancak mutlak gerçeğin de bu olmadığını savunur. 

Geleneksel eğitim felsefelerinden kabul edilir. 

Eğitimin amacı, kültürel mirası aktarmak ve bir yandan toplumu değişimden korumaktır. 

Öğretmen otoritesini savunur, disipline çok önem verir hatta "öğrencinin kendi kendini disipline edebilmesinin öğretilmes" gerektiğine inanır. 

Öğrenme, çok sıkı çalışma ve zorlanmayı kapsar. 

Özgürlük karşıtı görülür, muhafazakar ve tek boyutlu bakış açısına sahip olduğu şeklinde değerlendirilir.

Üçüncü felsefe, İlerlemecilik!

Gerçeklik ve doğruluk, davranışların yarattığı sonuçlara göre değerlendirilir.

Öğrenci merkezdedir. Öğrencinin ilgi ve ihtiyaçları, yetenekleri ve beklentileri göz önünde bulundurulmalı ve gizil güçleri ortaya çıkarılmalıdır. 

Eğitimin sürekli bir gelişim içerisinde olduğunu öne sürer. Öğrenci bilgiyi özgür ve kendine özgü biçimlerde elde eder. 

Okul yaşamın kendisi, öğretmen ise öğrencinin öğrenmesine rehberlikçidir. 

Demokratik eğitim ortamına önem verilir. 

Son bahsetmek istediğim felsefe ise Yeniden Kurmacılık!

Çatışan değerler, güncel problemler karşılığında her düşüncenin özgürce savunulabileceği bir ortam ihtiyacı doğmuştur. Bunun cevabı da demokraside yatmaktadır. Bu ortam ancak eğitimle sağlanabilir ve eğitim insanlığın yararına bir ortam yaratabilir.

"Dersler geleceğe yönelik, içerikse değişmeye açık bilimsel bir karakter taşımalıdır."

Demokrasi eğitimin içine işlemeli ve eğitim demokrasinin çevresinde şekillendirilmelidir. 

Kaynakça: Felsefe.gen.tr internet sayfası